Libija pokrenula "rat protiv terorizma"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

LIBIJA je u srijedu pozvala Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da joj pomognu u "ratu protiv terorizma", objavila je vlada koja se bori da zemlja ne potone u kaos i nestabilnost. Poziv međunarodnoj zajednici stigao je nakon vala bombaških napada i umorstava u gradu Bengaziju na istoku zemlje te sukoba između provladinih snaga i pobunjeničke milicije koja nadzire glavne luke za prijevoz nafte.

Nasilje ne postalo svakodnevica u Libiji, u kojoj vlasti ne uspijevaju kontrolirati naoružane skupine koje su pomogle u svrgavanju Muamera Gadafija 2011. godine, nakon čega su zadržale oružje i prigrabile naftu i moć. Terorističke skupine su objavile rat u Bengaziju, Sirteu i drugim gradovima, tvrdi vlada. U ponedjeljak je snažna autobomba, namijenjena vojnoj akademiji, ubila najmanje osmero ljudi u Bengaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Libijska prijelazna vlada traži od međunarodne zajednice, a posebice od Ujedinjenih naroda da pruže pomoć u iskorjenjivanju terorizma", poručila je vlada u priopćenju na svojoj internetskoj stranici. "Vlada potvrđuje da želi što je prije moguće započeti taj rat protiv terorizma i zločina", piše u priopćenju.

Nejaka središnja vlada pritom nije objasnila kakvu vrstu pomoći očekuje. Zapadne, arapske i afričke države uvježbavaju tisuće Libijaca s ciljem izgradnje vojske i policije, ali taj proces teče sporo. Glavna naftna postrojenja nisu pod kontrolom vlade nakon što su ih zauzele naoružane skupine i plemena, što dovodi do toga da je izvoz nafte, od kojega Libija živi, smanjen na neznatne količine.

Vlada je poručila da će, ukoliko to bude potrebno, okončati blokade glavnih luka na naftom bogatom istoku zemlje. Njih drže pobunjeničke skupine koje traže regionalnu autonomiju i veće prihode od nafte. Analitičari sumnjaju da se libijska vojska u nastajanju može suprotstaviti pobunjeničkim skupinama. Jedna pobunjenička skupina ovog je mjeseca omogućila utovar nafte na izvoz na jedan tanker, ali ga je u nedjelju zauzela američka vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara