Libijski prosvjednici tvrde da su počeli izvoziti naftu

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NAORUŽANI prosvjednici koji su zauzeli naftne luke u istočnoj Libiji izjavili su u subotu da su počeli izvoziti naftu, i pritom su zaobišli vladu, a prva pošiljka ide na tanker koji plovi pod sjevernokorejskom zastavom.

Dužnosnici državne Nacionalne naftne tvrtke (NOC) potvrdili su ranije u subotu da je tanker usidren u luci Es-Sider, koja je pod kontrolom pobunjeničke skupine koja traži autonomiju i veći udio u libijskom naftnom bogatstvu.

"Počeli smo izvoziti naftu. Ovo je naša prva pošiljka", rekao je glasnogovornik prosvjednika koji su zauzeli Es-Sider i još dvije luke.

Tanker Morning Glory, koji je danima kružio pored libijske obale, priprema se za utovar u luci, rekao je jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Radnici u luci potvrdili su pristajanje tankera.

"Izvijestili smo vladu i ministarstvo obrane kako bi mogli poduzeti akciju", kazao je dužnosnik dodajući da posada tankera "ilegalno pokušava kupiti naftu".

Libijska vlada se zasad nije oglasila, ali su premijer Ali Zidan i ministar pravosuđa najavili tiskovne konferencije tijekom poslijepodneva.

Vlada pokušava zaustaviti val prosvjeda u naftnim lukama i poljima diljem zemlje koji su srezali proizvodnju nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara