Liječnica splitskog Doma zdravlja ne mora nikome odgovarati jer se nije pojavila pa je dežurna ambulanta ostala zatvorena

Liječnica splitskog Doma zdravlja ne mora nikome odgovarati jer se nije pojavila pa je dežurna ambulanta ostala zatvorena

Ilustracija: Index

SPLITSKU hitnu pomoć jučer je pohodio rekordan broj pacijenata. Na to su građani, koji i nisu bili za hitnu intervenciju bili primorani jer su poljubili zatvorena vrata u dežurnoj ambulanti na Mertojaku. Splitska je hitna pomoć na Firulama tako primila deset puta više pacijenata. Pomoć je tražilo oko stotinu ljudi.

"Problem je u tome što Dom zdravlja ne može pokriti ta dežurstva jer nema dovoljno svojih djelatnika, koji su zaposleni u Domu zdravlja. Postoje koncesionari, znači ugovori sa županijom. S njima nisu sklopili ugovor i oni ne žele dežurati. Nitko ih ne obavezuje. To je nered na višoj instanci, jednostavno, kao da smo u različitoj državi", istaknuo je voditelj prijamno-dojavne jedinice Hitne pomoći, doktor Miho Sušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra kako se treba organizirati prema primjeru Rijeke. "Zašto Županija i HZZO ne postupe na isti način. Moje mišljenje je da im treba novaca, da bi radili. Ne treba im novaca, pa ne rade. Ne piše da moraju raditi. To nisu potpisali", pojašnjava Sušić.

Mora se mijenjati zakonska regulativa tvrdi ravnatelj Doma zdravlja, doktor Dragomir Petric. Problem je što ne postoje mehanizmi kojima bi Dom zdravlja mogao garantirati dežurstva u ambulanti na Mertojaku.

Liječnica koja je jučer trebala biti dežurna, selila je svoju ordinaciju, izgubila je red dežurstva i zato što se nije pojavila, ne mora nikome odgovarati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara