Liječnik zaražen ebolom vraćen u SAD: Doktoru Brantlyju se popravlja stanje

Foto: Hina

ZDRAVSTVENO stanje američkog liječnika koji je iz Liberije prevezen u SAD na liječenje nakon što se zarazio virusom ebole popravlja se, objavili su liječnici u Atlanti.

Doktor Kent Brantly smješten je na poseban izolirani odjel bolnice Emory u Atlanti gdje o njemu brinu specijalisti za zarazne bolesti.

"Ohrabrujuće je što se čini da napreduje, to je vrlo važno", rekao je na NBC-ju dr. Tom Frieden, ravnatelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Atlanti. Još, međutim, nije moga predvidjeti hoće li Brantly preživjeti. Brantly je 33-godišnji otac dvoje djece koji radi za kršćansku organizaciju Samaritan's Purse. U Liberiji je liječio zaražene ebolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je dosad najteža epidemija ove bolesti u povijesti. Dosad je u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji zaraženo 1300 ljudi, od kojih je 728 umrlo. Frieden je rekao da je bolest u zapadnoj Africi izvan kontrole, ali je izrazio uvjerenost da se može zaustaviti. "Mi znamo kako to učiniti", rekao je. U ovom mjesecu pedesetak zdravstvenih radnika CDC-a otputovat će u zapadnu Afriku kako bi se suprotstavili bolesti.

Sestra Nancy Writebol druga je državljanka SAD-a zaražena ebolom u Liberiji i također bi za koji dan trebala bi stići na liječenje u Atlantu.

Ovo je prvi put da je neka osoba zaražena virusom ebole na američkom tlu, ali američke vlasti tvrde da su kadre zaštititi javnost od bilo kakva rizika prijenosa tog veoma patogenog virusa odgovornog za smrt 60 do 90 posto oboljelih, koji se prenosi samo izravnim doticajem s tjelesnim tekućinama

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara