Liječniku slomio kost lubanje: Komora traži da se napad na liječnike kažnjava kao napad na policajce

Liječniku slomio kost lubanje: Komora traži da se napad na liječnike kažnjava kao napad na policajce

Foto: FAH

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA danas je najoštrije osudila brutalno fizičko nasilje koje se prije dva i pol dana dogodilo u zadarskoj Općoj bolnici. Tamo je psihički bolesnik napao dežurnog liječnika, izudarao ga šakom u glavu i pritom mu slomio kost lubanje.

U priopćenju komore navodi se kako je prije nepunih šest mjeseci nasilnik je nogom razbio vrata na rodilištu, a da se se otišlo korak dalje u nasilju te da  u OB Zadar očito ne postoji kontroliran nadzor ulaska posjetitelja i pratitelja u bolnicu, niti primjereno provođenje tzv. tehničke zaštite imovine i zaposlenika. 

Komora: Bilo tko može ušetati čak i u operacijske dvorane

"Verbalno nasilje nad liječnicima svakodnevna je, uobičajena pojava koju gotovo nitko niti ne prijavljuje nadležnim bolničkim tijelima niti državnim institucijama. U zadnje vrijeme događaju se i fizički napadi na liječnike. Bilo koji oblik nasilja držimo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i počinitelja. Stoga smo razvili proceduru prijave doživljenog nasilničkog ponašanja i učinili je, putem službene mrežne stranice Komore, non-stop dostupnom našim članovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je HLK voljna sve svoje stručne i infrastrukturne resurse staviti na raspolaganje svojim članovima odnosno liječnicima-žrtvama nasilja počinjenog tijekom njihova obavljanja profesionalne djelatnosti. Tražimo izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na liječnika tretira kao napad na službenu osobu odnosno da se liječnike zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HLK-a dr. sc. Trpimir Goluža.

Iz HLK-a upozoravaju i da bilo tko može usred noći posve neometano ušetati i u vrlo osjetljive dijelove najvećih bolničkih državnih institucija: operacijske dvorane, odjele intenzivne njege, stacionarne bolničke odjele.

"Poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bi se liječnicima stvorili sigurni uvjeti za obavljanje profesionalne djelatnosti, odnosno kao bi se određenim zakonskim i organizacijskim rješenjima podignula razina sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Inzistirat ćemo na najoštrijem sankcioniranju nasilničkog ponašanja i provođenju preventivnih mjera kako do nasilje uopće ne bi niti došlo", poručuje se u priopćenju Komore.

Podsjetimo, U zadarskoj Općoj bolnici u ponedjeljak je došlo do teškog incidenta u kojem je stradao zadarski neonatolog dr. Ivica Glavan. Na njega je u ponedjeljak nešto prije ponoći nasrnuo psihički bolesnik te ga nekoliko puta izudarao po licu što je prouzrokovalo teške ozljede. Mladić koji je napao liječnika i polomio mu kosti lica navodno je bio toliko rastrojen da su ga uz liječnike savladavala petorica policajaca te je u jednom trenutku uspio čak raskinuti i lisice na rukama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara