Linić: Iduće godine idemo u bitku za gospodarski rast, najveći problem je nelikvidnost

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

U ORGANIZACIJI Hrvatskih izvoznika danas se u Zagrebu održava poslovni skup na temu "Ekonomske politike i očekivanja za 2013.". Uz ministra financija Slavka Linića na skupu sudjeluje oko 150 ekonomskih stručnjaka. Glavne teme su, između ostalih, budućnost hrvatskog izvoza, uloga komercijalnih banaka i neizbježne investicije.

"Htjeli bismo još malo porazgovarati o subvencijama, o snažnijoj kontroli subvencija i isto tako o snažnijoj kontroli i uvođenju europskih standarda za kontrolu roba koje dolaze u Hrvatsku, a u zemlji porijekla su subvencionirane ili su robe koje su niske kvalitete pa ne zadovoljavaju hrvatske standarde", rekao je predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

"Vlada će poduzetnicima pomoći smanjenjem zdravstvenog doprinosa na sedam posto, a pokušat će se izboriti i za nižu cijenu plina za gospodarstvo"

Ministar financija Slavko Linić najavio je mjere koje trebale rasteretiti gospodarstvo i dati poduzetnicima dodatni vjetar u leđa.

Linić je naglasio kako je 2012. godina bila godina rješavanja prošlosti i kako nas u idućoj godini očekuje bitka za gospodarski rast. Vlada želi smanjiti cijenu rada, pa do kraja mandata namjerava smanjiti stopu doprinosa za zdravstvo na sedam posto te ukinuti brojne parafiskalne namete koje opterećuju gospodarstvo. Troškovi zdravstva financirali bi se iz novog poreza na imovinu.

"A koji će biti, ja bih rekao, velik onako, kako se nekretnina svrsishodno koristi. A to znači za proizvodne djelatnosti i izvoznike vrlo niski porez, a za neracionalno korištenje imovine nešto veći", kaže ministar financija Slavko Linić.

Glavni problem: nelikvidnost

"Glavni problem gospodarstva je nelikvidnost koju Vlada rješava kroz Zakon o financijskom poslovanju", istaknuo je Linić te dodao da će kroz postupak predstečajnih nagodbi proći 60 tisuća blokiranih tvrtki. Nada se prvi čovjek financija da će do kraja prvog kvartala iduće godine uspjeti riješiti 650 ozbiljnih tvrtki.

"To su sve itekako značajni postupci jer Vlada po prvi put aktivno učestvuje. Vodi postupke, ali ono što je najvažnije, naših 50 milijardi potraživanja stavljamo u funkciju financijske konsolidacije tvrtki", pojašnjava Linić.

Priznao je Linić i da je Vlada svjesno prebacila dio tereta na građane, kroz veći PDV i skuplje energente kako bi porezno rasteretila gospodarstvo, a dokapitaliziran je i HBOR kako bi se bolje pratili privrednici.

"Mogli bismo izvoziti u Rusiju"

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago pozdravio je dosadašnje napore Vlade oko smanjivanja nelikvidnosti i poticanja gospodarstva, no i poručio kako Vlada mora raditi i na daljnjem jačanju HBOR-a i pokretanju investicija. Velik problem je i otvaranje novih tržišta na koja premali hrvatski izvoznici ne mogu samostalno izaći.

"I bilo bi najbolje kad bi to u suradnji s Vladom i s politikama koje bi bile iznad ovih komercijalnih odnosa na neki način došli do takvih tržišta. Ja sam danas naglasio da bi takvo jedno tržište moglo biti rusko tržište i takvo tržište otvoriti hrvatskim izvoznicima", naglasio je Bago.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara