Linić: Šegon odlazi ako tako kaže Povjerenstvo!

Foto: FAH 

MINISTAR financija Slavko Linić komentirao je jutros na Hrvatskom radiju aferu svog pomoćnika Branka Šegona koju je otkrio Index. Unatoč tome što je Šegonov sin sinoć u Dnevniku HTV-a priznao da on upravlja tvrtkama, što po zakonu nije dozvoljeno, Linić je uvjeren kako je njegov pomoćnik učinio sve ispravno.

"Kao svaki dužnosnik bio je obvezan sve imovine vezane za poslove prenijeti na odvjetnička društva koja su mogla upravljati njegovom imovinom. Po mojim informacijama on je to učinio i poslovanje njegovih tvrtki zasad je dobro, ono što ja znam.", komentirao je Linić.

"Što se tiče kredita HBOR-a, na korištenje sredstava HBOR-a ima pravo kao i svaka druga pravna osoba. Prema tome, nije mogao po tom načinu biti u sukobu interesa.", ustvrdio je Linić govoreći o aferi Pomoćnik.
 
 
Linić kaže da je činjenica da je on predsjednik Nadzornog odbora u HBOR-u, no nije htio ulaziti u detalje je li znao za detalje kredita Branka Šegona. "Sva ostala nagađanja da je to moj dio posla, da sam ja trebao kontrolirati, ne bavim se time. Svatko od nas zna što je sukob interesa i što mu je dozvoljeno", kazao je Linić te konačnu odluku o Šegonu ostavio na teret saborskog Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa.  
 
"Ostavimo Povjerenstvu za sukob interesa da odluči", rekao je Linić dodajući da vjeruje da je Šegon napravio sve kako bi se ispoštovala zakonska procedura. Na izravan upit hoće li se Šegon povući ili će sam Linić najuriti svog pomoćnika ukoliko odluka Povjerenstva za sukob interesa bude negativna za Ministarstvo financija, Linić je odgovorio: "Ukoliko se utvrdi da nije poštovao proceduru ja vjerujem da će on sam povući ako je napravio propust i ako to utvrdi Povjerenstvo za sukob interesa". No, dodao je kako vjeruje da do toga neće doći.
 
Ministar financija tvrdi da on kao predsjednik Nadzornog odbora nije mogao ni jednu odluku u HBOR-u donijeti samostalno niti to može ili je mogao ni jedan drugi član NO-a HBOR-a.  
 
Podsjetimo, Index je otkrio da je HBOR Šegonovim tvrtkama odobrio kredit u ukupnoj visini od 31 milijun kuna. Kredit je odobren u vrijeme dok je Šegon obnašao dužnost pomoćnika ministra financija, a dok je šef Nadzornog odbora njegov šef Slavko Linić.

Povjerenstvo za sukob interesa: Provjeravamo je li Šegon u sukobu interesa!

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa analizira slučaj pomoćnika ministra financija Branka Šegona koji je iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama koje su, nakon što je upravljanje prepustio sinu, dobile od HBOR-a kredit u iznosu 31 milijun kuna. Također je sporno i njegovo sudjelovanje u privatizaciji vodećeg hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi turizmom na tom otoku. "Povjerenstvo će slučaj analizirati žurno", rekla je za Media servis predsjednica Dalija Orešković.

"Povjerenstvo prati informacije objavljene u medijima te u svim slučajevima, pa tako i u ovom, vrši provjere navoda o mogućem sukobu interesa dužnosnika. Sam javni interes je takav da nastojimo postupati što je žurnije moguće. Ne mogu vam reći konkretan datum, ali nastojat ćemo da to bude što prije", rekla je Orešković.

O odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ovisi Šegonov posao u Ministarstvu financija. Naime, ministar financija Slavko Linić, rekao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, da bi Šegon trebao dati ostavku otkrije li Povjerenstvo propuste, ali je dodao kako smatra da je Šegon učinio sve po propisima.

Index je upit Povjerenstvu za sukob interesa poslao još 9.  prosinca 2013. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara