Linić nije potpuno zadovoljan dogovorom oko švicaraca: Banke su mogle i više spustiti kamate

Linić nije potpuno zadovoljan dogovorom oko švicaraca: Banke su mogle i više spustiti kamate

Foto: Hina

MINISTAR financija Slavko Linić osvrnuo se u Saboru na ugostitelje koji traže manju međustopu PDV-a i paušalno plaćanje poreza. Linić je rekao kako je evidentno da dobar dio gospodarstvenika želi reći da nije bilo dovoljno odreći se 5 milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme, no da im poručuje: Vlada je učinila dovoljno. "Kad govorimo o ugostiteljima, sjećam se da su s uvođenjem fiskalizacije poručili da će zatvoriti radnje, a interesantno je da smo našli po 2-3 tisuće veći promet", rekao je ministar financija.

"Žalim da se događaju ovakve stvari jer gubimo prag razgovora, ne znam o čemu dalje možemo razgovarati, zaista ne znam. Kao što vidimo, odricanja u proračunu nisu mala, zaista su velika, a pokazati ovakvu nerazumnu razinu komunikacije - nemam što dodati".

Linić je ustvrdio da se u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i poručio da zbog nerazumnih zahtjeva nema ni razgovora. "I onda kada se pitamo zašto nema razgovora - zbog neodgovornih ljudi".

Osvrnuo se i na dogovor s bankama kad je riječ o kreditima u švicarskim francima. Podsjetimo, Vlada je uputila amandman na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se za stambene kredite u švicarskim francima predlaže sniženje kamatne stope na 3,23 posto od 1. siječnja iduće godine. Linić je rekao da su prihvatili izvještaj HNB-a, no da osobno nije zadovoljan.

"Osobno nisam zadovoljan jer je 15 dana potrebno da bih ja mogao imati podatak i pokazati da su banke opet htjele varati. Bio je dogovor 30 posto na prosječno ugovorene i opet su varali. HNB se kao medijator morao pojaviti da pokažemo kako banke varaju. Bio bih zadovoljan da su spustili na tri. Prema tome mogli su i više nego što smo se dogovorili. Očito te želje banaka nema", ustvrdio je ministar.

Da smo samo malo smanjili prihode u menadžerskim strukturama, sigurno bi uštede bile i veće od ovih, rekao je Linić, koji je odgovorio na pitanje i je li se moglo štedjeti na nabavci vozila za MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek gledam masu toga, prema tome pitajte ministra kad je u pitanju pojedinačno. Ono što ja velim - Vlada je uspjela u dvije godine smanjiti izdatke za plaće - 2012. 350 milijuna, sad više od 650 milijuna.

Nismo postigli uštede koje smo projicirali. U tom dijelu gdje je Vlada mogla, mi smo uštedjeli", priznao je Linić i naglasio: "U tom dijelu gdje je Vlada mogla, mi smo uštedjeli, da je mogla više - je. Tu nema dvojbe".

"Zašto se čekalo šest mjeseci?"

HNB, bankari i Vlada su se dogovorili oko nečega što je već bilo poznato, smatra HDZ-ov Ivan Šuker.

"Trojka se dogovorila. Samo mi nije jasno što su čekali šest mjeseci. Sve ove referentne veličine koje koriste sada su znali i prije šest mjeseci. Prema tome, očigledno, trojka se konačno uspjela dogovoriti, našla nekakav interes. Najbolje za hrvatske građane je da je postignut kompromis da ne bude tužbi, to je ključ cijele priče", rekao je Šuker.

Država je pokazala da ima instrumente kojima će banke prisiliti na drugačije djelovanje, poručio je laburist Branko Vukšić, ali naglašava:

"Čim su banke pristale napraviti neki kompromis to znači da je država imala još prostora za snižavanje i kamata i dogovora sa bankama", poručio je Vukšić.

Je li država mogla više ili su to mogle banke, tek ostaje vidjeti. Ono što je sigurno jest da će rate u švicarcima od 1. siječnja za građane sa stambenim kreditima biti manje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara