Linić o nadzoru plaća u državnim tvrtkama: Bitno je srezati sva primanja i vratiti ih u normalu

Foto: Hina

MINISTAR financija Slavko Linić komentirao je uoči sjednice Vlade najavljeni nadzor plaća u tvrtkama koje su u većinskom vlasništvu države i ustanova u kojima je država osnivač. Nadzorom će se utvrditi poštuje li se odredba prema kojoj čelnici državnih tvrtki ne smiju imati veće plaće od ministarskih.

"Bitno je srezati sva primanja i vratiti ih u normalu. S druge strane, daleko veći zločin je što se ogroman broj sredstava neracionalno drži po pojedinim računima, nenamjenski troši i to je ono što moramo zaustaviti", rekao je ministar financija Slavko Linić.

Što će se dogoditi sa šefovima raznih Agencija koji imaju plaću veću od primjerice predsjednika. "To je ono što je obaveza svakog ministra da ocijeni je li se neracionalno raspolagalo sa sredstvima i da tada donose odluku o razrješenju takvih ljudi ili obrnuto, ako ocijene da je to bilo normalno. Znači o tome će odlučivati ministri", poručio je ministar financija.

Red će uvesti centralnim obračunom plaća kojim će od 1. siječnja 2014. biti obuhvaćeni svi državni i javni službenici. "Uštede će biti kroz to da će se vjerojatno dio naknada koji ubiremo od građana i privrednika smanjiti, da će država postati jeftinija. To su i ti parafiskalni nameti koji sada pokazuju kompletnu analizu koliko su bili visoki nameti, a kako su se nenamjenski trošili. To je sada kompletan sustav koji će pokazati gdje se može smanjiti, kako se smanjiti, znači efekti će biti i u racionalnosti poslovanja i građana i privrede, a jedan dio će završiti u proračunu", zaključio je Linić.

Maras: Sve što je javni novac treba staviti u normalne okvire

Nadzor plaća u tvrtkama koje su u većinskom vlasništvu države i ustanova u kojima je država osnivač, pozdravlja i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras. "Jel vama normalno da u Hrvatskoj obrtničkoj komori ima plaća većih nego što su ministarske. Meni nije. Tako da sve što je javni novac treba staviti u neke okvire koji su normalni i primjereni tržištu", rekao je Maras.

Nadzor plaća u svom resoru komentirao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. "Svi fakulteti služe samo jednom, da osigura da studenti imaju što bolje uvjete za studiranje i da se vlastiti prihodi troše u cilju poboljšanja kvalitete nastave i studentskog standarda. A imamo primjere da se na fakultetima `bildaju` plaće iz skupih školarina, koje plaćaju studenti, a da studenti od toga nemaju ništa", rekao je Jovanović i sindikatima koji najavljuju moguće prosvjede u prosvjeti, poručio kako nitko u sustavu obrazovanja i znanosti neće dobiti manje od ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

"I to radimo i na taj način ćemo osigurati radna mjesta i plaće. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo s gospodinom Ribićem pred potpisivanjem Kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje. Vrlo konstruktivno pregovaramo i sa Sindikatom osnovnih škola, pa neka se gospodin Mihalinec upita gdje je tu problem", kazao je Jovanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara