Linić se obrušio na HDZ-ovce: Osam godina ste trošili novac na pojedince! 200 milijardi duga - vi ste to učinili!

Foto: Dragan Matić/Cropix

U SABORU traje rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji za glavni cilj ima zaštitu interesa potrošača.

Između ostalog, novim zakonom trebala bi se detaljnije definirati pitanja vezana uz naknade, odnosno smanjiti mogućnost da se podiže cijena kredita. Također, Vlada predlaže i uvođenje obveze banke da pisanim putem obavijesti potrošače na potencijalni rast kamata i kamatnih stopa.

Predlaže se i određivanje maksimalne kamatne stope. Na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu.

"Ocjenjujemo da smo dodatno zaštitili građane u odnosu s bankarskim sustavom i da će gubici poslovanja banaka, provedbom ovih zakona biti značajni, ali želim naznačiti i da u dobrom dijelu imamo prihvaćanje i bankarskog sustava", kaže Linić.

Šuker: Tražimo objašnjenje Vlade

Klub HDZ-a zatražio je stanku u Saboru zbog kašnjenja smjernica za izradu proračuna. Ivan Šuker je objasnio:

"S obzirom da se to obično radilo u sedmom mjesecu, s obzirom da je danas 19.9., da je sjednica Vlade i da internetskim stranicama Vlade nema prijedloga te točke dnevnog reda, u ime Kluba Hrvatske demokratske zajednice tražim stanku od 15 minuta da se možemo o tome očitovati i tražiti ono što nam po poslovniku pripada, to jest objašnjenje Vlade", istaknuo je Šuker.

Martina Dalić je upozorila na prijetnju financijskoj stabilnosti zemlje i traži hitno očitovanje Vlade:

"Prijeti deficit bez takozvane sanacije zdravstva između 16 i 17 milijardi kuna. To je povijesni maksimum. Nikada u svojoj povijesti proračun nije imao takav deficit kakav ove godine prijeti. Isto tako, nikada se nije dogodilo da je došla sredina rujna, a da proračunski proces za iduću godinu nije pokrenut", istaknula je Dalić.

Linić: Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju štitimo građane


Više od 680 tisuća računa građana Hrvatske je blokirano, a iznos nepodmirenih obveza je viši od 21 milijarde kuna. Isto tako, značajno se povećavaju i postotci kredita koje građani ne mogu otplaćivati pa su oni već negdje oko 15%", pojasnio je ministar financija Slavko Linić koji je istaknuo kako je ključna zaštita građana.

Promjenjivost kamatnih stopa ostaje rizik građana, dok se marža ne može mijenjati. Ministar je svjestan da banke neće pljeskati zadiranju u ugovorne odnose. Mogla bi se tražiti i ocjena ustavnosti, pa ipak.

"Mi smatramo da je u zaštiti i potrebi zaštite građana bitno uvesti ovakvu klauzulu i na neki način bankama jasno staviti do znanja da građani neće plaćati veću kamatu ako su preveliki rizici po tečajevima koji prolaze iznad 20%", rekao je Linić.

Posebno će to ići na ruku svima koji imaju kredite u švicarskim francima. Na stambene kredite maksimalna kamatna stopa bi bila nešto viša od 5 posto, rekao je Linić. Banka je dužna potrošača obavijestiti o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije, a mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova. Budu li banke izigravale pravila kada su kamatne stope u pitanju, Linić prijeti dodatnim pooštravanjem zakona i njegovim mijenjanjem, ako treba, i 5 puta godišnje.

Neizbježan "Lex Perković"

HDZ-ov Šuker je pak postavio pitanje što su radili oni su kontrolirali banke, a potom u raspravu upleo tzv. lex Perković:

"Ovaj 'lex Perković' nas je bacio u zonu političke nesigurnosti, ali što je najtragičnije bacio nas je u zonu pravne nesigurnosti. Prema tome, možemo mi donositi ovakve zakone koliko god hoćemo, ali kad radimo ovakve bedastoće koje se na tržištu daleko više i jače ocjenjuju, onda ćemo to daleko skuplje platiti kroz neki drugi način", rekao je Šuker.

Odgovorio je Linić - obmanjujete građane.

"Obmanjujete građane Hrvatske jer jednostavno za život građana to nema nikakvog utjecaja. Nikakvog. Švicarac nema veze s odnosom s Europskom unijom. Odnosi i ugovori o bankarstvu nemaju veze", kaže Linić.

Nakon što je HDZ-ov Dujomir Marasović upitao što je dovelo do toga da građani ne mogu plaćati kredite, Linić je povisio ton.

"Osam godina ste trošili novce na pojedince. Privatni sektor je totalno uništen. 200 milijardi duga. Vi ste to učinili. Neću govoriti o vašoj pojedinačnoj pljački, imenom i prezimenom. Niste imali rasta. Želite li vratiti priču u prošlost uvijek ćete je dobiti. Budite razumni i ne govorite o prošlosti", oštra je bio Linić. Kritike na zakonski prijedlog imao je i HDZ-ov Goran Marić. Paljbom po HDZ-u odgovorio je Linić.

"Ako želite razgovarati o prošlosti, bit će puno energije s moje strane da građanima Hrvatske velim što ste radili osam godina, ali ako hoćemo razgovarati oozbiljnosti kako popraviti ovaj prijedlog niti visokom tonu, niti govoriti o prošlosti", istaknuo je Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara