Linić svom čovjeku Tihomiru Kralju povećao plaću na temelju nepostojećeg zvanja

Linić svom čovjeku Tihomiru Kralju povećao plaću na temelju nepostojećeg zvanja

Foto: Goran Jakuš/Pixsell, Hina

TIHOMIR KRALJ zamjenik bivše ravnateljice Porezne Uprave Nade Čavlović Smiljanec zapravo je znanstvenik! Naime, tako tvrdi bivši ministar financija Slavko Linić koje je u veljači prošle godine potpisao odluku da se Kralju poveća plaća za osam posto, na temelju Kraljeva nepostojećeg znanstvenog stupnja magistra znanosti. Naravno, kriminalist i bivši policajac Kralj tu titulu - nema. 

Policijski znanstvenik

U vrijeme dok je Kralj bio zamjenik ravnatelja Carinske uprave Ministarstva financija odobrena mu je veća plaća temeljem kolektivnog ugovora iz 2012. godine za državne službene i namještenike prema kojem službenici imaju pravo na veću plaću ako imaju znanstveni stupanj magistra znanosti. Linić je tu odluku potpisao 5. veljače, a prema Rješenju veća plaća počela se isplaćivati Kralju od 7. veljače prošle godine.

Kralj u svojoj službenoj biografiji ima završenu Policijsku akademiju, odnosno Visoku policijsku školu u Zagrebu, a od lipnja 2009. godine posjeduje i akademsku titulu "sveučilišnog specijalista kriminalističkog istraživanja". Riječ je o završenom poslijediplomskom specijalističkom studiju pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. No, Kralj nikako nije znanstvenik, kako tvrdi Linić, niti je imao pravo na veću plaću.

Prvo se pravili da ne znaju pa potom priznali

Kada smo od Porezne uprave pokušali dobiti odgovor na ovo pitanje, prvo su opovrgnuli bilo kakvu priču o osampostotnom povećanju plaće za "znanstvenika" Kralja. Kada smo im rekli da smo u posjedu odluke bivšeg ministra financija Slavka Linića od 5. veljače 2013. godine, promijenili su "ploču" te priznali da odluka zaista postoji.

Nije htio primati veću plaću?

"Točno je da  je točkom IV. Rješenja o rasporedu od 05. veljače 2013. godine  g. Tihomiru Kralju bilo utvrđeno pravo na uvećanje osnovne plaće u iznosu od 8 posto.  Međutim, upravo na zahtjev g. Tihomira Kralja, koji je pisanim putem zatražio od pomoćnice ravnatelja za upravljanje ljudskim potencijalima i pomoćnice ravnatelja za financije da to pravo ne bude isplaćivano, budući su se pojavile određene razlike u primjeni te odredbe u različitim državnim tijelima, te je od njih zatražio da pribave mišljenje odnosno tumačenje Komisije za praćenje i primjenu odredbi Kolektivnog ugovora i Ministarstva uprave", tvrdi se u odgovoru iz Porezne uprave iz kojeg se sugerira da je Kralj odbio primati veću plaću koju mu je namijenio Slavko Linić.

Tvrde i da ta odredba ministra Linića nije ugrađivana u Kraljevim naknadnim rješenjima o rasporedu.

"Provjerom u Sektoru za financije utvrđeno je da imenovani za cijelo vrijeme njegovog rasporeda u Carinskoj upravi nije koristio to pravo, odnosno da za  cijelo vrijeme njegovog boravka u Carinskoj upravi po tom osnovu nije mu isplaćivana takva naknada", tvrde u Poreznoj upravi i Ministarstvu financija.

Iako se Porezna uprava u svom odgovoru poziva da je zatraženo mišljenje i od Ministarstva uprave to nam nije potvrđeno. Naime, ministarstvo Uprave ne zna za bilo kakav zahtjev Kralja za očitovanjem niti su oni za to nadležni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministarstvo uprave nije zaprimilo upit Tihomira Kralja za tumačenje članka 44. stavka 5. Kolektivnog ugovora, niti upit Ministarstva financija koji bi se konkretno odnosio na imenovanog. Nadalje, ističemo da Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike tumači zajednička  Komisija osnovana tim Kolektivnim ugovorom, a ne Ministarstvo uprave stoga ćemo Vaš upit proslijediti Komisiji", tvrde u Ministarstvu uprave.

Ministarstvo uprave ne zna, Komisija šuti

Komisija ima sedam članova od kojih tri imenuje Vlada, tri Sindikati, a sedmog pridruženog člana imenuje dekan Pravnog fakultet u Zagrebu, koji na sjednicama sudjeluje samo u slučaju kada članovi komisije ne mogu donijeti odluku većinom glasova sukladno članku 120. Kolektivnog ugovora.

Iako nam je obećan odgovor Komisije postoji li zahtjev Kralja vezan za njegovu plaću, do zaključenja ovog članka nismo ga dobili.  

Paralelna linija zapovijedanja u Poreznoj upravi

Podsjetimo kako je sukob između Linića, Kralja i Branka Šegona s jedne i Čavlović Smiljanec s druge strane postao jasan nakon pisma koje je odaslano iz središta Porezne uprave, a stiglo je na adresu redakcije Indexa. Iz tog pisma postalo je jasno ne samo marginalizirana uloga glavne ravnateljice već da Porezna uprava radi po izravnim napucima Linića te njegovih posrednika Šegona i Kralja.

Inspektori su tako po nalogu tijekom godine zatvarali i pečatili ugostiteljske objekte i druge radnje i za najmanju sitnicu, a problem je nastao kada su, namjerno ili ne, zalutali u nadzor fiskalizacije i obračunavanja PDV-a u pizzeriji "Da Vinci" u vlasništvu tvrtke Tempore kada je utvrđen nepravilni obračun PDV-a. Ispostavilo se da je riječ o tvrtki obitelji Šegon.

U Poreznu dolazili "nekompetentni šefovi policijskih prijatelja!"

"U takvim slučajevima lokali su se odmah pečatili i išlo se u cjelokupni nadzor poslovanja gdje su se naplaćivale drakonske kazne. Kada se otkrilo da se radi o sinu našeg pomoćnika ministra Branka Šegona mladom Toniju Šegonu, odmah su uslijedili pritisci i divljanje njegovog poslušnika Tihomira Kralja koji je pravi Ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Čavlović sasvim je marginalizirana od strane ministra Linića, Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve koji su sudjelovali u nadzoru", tvrdi se u pismu koje je odaslano iz zagrebačkog centra Porezne uprave.  

Pismo je ukazivalo na punjenje kadra u Poreznoj upravi, odnosno punjenje ljudima koji su dolazili po izravnom nalogu Linića, Kralja i Šegona.

"Ovdje dolaze nekompetentni šefovi policijskih prijatelja koji danas rade nepopravljivu štetu na proračun RH", stajalo je u pismu. Danas su te informacije i službeno potvrđene na konferenciji za medije s obzirom da je ravnateljica pred novinarima potvrdila paralelnu liniju zapovijedanja u Poreznoj upravi.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara