Linić u misiji uništenja hrvatskih obrtnika: "Novi model naplate PDV-a dovest će do propadanja mnogih obrta"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

"PDV obrtnicima od 31. prosinca 2013. godine više ne obračunavamo po naplaćenoj nego po fakturiranoj realizaciji", izjavio je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade. Na tu se izmjenu zakona Linić referirao samo tom jednom jedinom rečenicom. I nastavio dalje, kao da to nije uopće neka velika stvar. 

A za obrtnike je to itekako velika stvar. Kažu da će im ovaj Linićev potez nanijeti veliku štetu jer će PDV sad morati plaćati i na ono što drugima nisu uspjeli naplatiti godinama, a možda nikad ni neće!

"Izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost", stav je Hrvatske obrtničke komore.

"Naime, obrtnici `dohodaši` (obveznici poreza na dohodak) uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je hoće li ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni", napominju iz HOK-a.

"Ovaj potez Vlade RH predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu `think small first`", poručuju iz Hrvatske obrtničke komore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara