Linić zna zašto nam je snižen rejting: Nismo mogli umanjiti nagli skok troškova!

Foto: AFP

KREDITNA agencija Fitch snizila je prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu, javlja Reuters.

Fitch nije promijenio kreditni rejting, ali je snizio prognozu hrvatskome gospodarstvu tri mjeseca nakon objave posljednjeg mišljenja kada je prognoza bila stabilna. Promjenu su obrazložili povećanjem proračunskog deficita.

Potvrđen je rejting za dugoročno zaduživanje na stranom tržištu (BBB-) te na domaćem (BBB).

Negativna prognoza dolazi nakon najave proračuna za sljedeću godinu koji predviđa rast deficita s 3,5 na 3,8 posto BDP-a.

U Fitchu smatraju da je Hrvatskoj nužan srednjoročni uvjerljivi plan za fiskalnu konsolidaciju kako bi se kretanje duga zadržalo na održivoj razini. Revizija prognoze objavljene u rujnu temeljena je na činjenici "da je novi proračun kontradiktoran Vladinoj srednjoročnoj fiskalnoj strategiji" te "dovodi u pitanje kredibilitet novoga Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji poziva na smanjenje potrošnje za jedan posto BDP-a na godišnjoj razini dok se ne postigne ravnoteža". Fitch je ranije pretpostavljao da će se Vlada držati svoga plana predstavljenog u srpnju.

Preoptimistična Vlada: Fitch u 2013. predviđa rast od samo 0,3 posto

Hrvatsko gospodarstvo stagnira, što otežava fiskalnu konsolidaciju. Prognoze rasta koje proračun predviđa nisu se promijenile od srpnja te su i dalje preoptimistične. Ministarstvo financija vjeruje da će hrvatski BDP u 2013. godini narasti za 1,8 posto, a u 2014. za tri posto, dok Fitch predviđa rast od samo 0,3 posto u sljedećoj te 1,3 posto u 2014. godini. Kako piše Reuters, BDP će u ovoj godini pasti do 1,7 posto.

Fitch početkom sljedećega tjedna planira održati telefonsku konferenciju na kojoj će se raspraviti o smanjenoj prognozi. Detalji se očekuju u posebnom priopćenju.

Linić: Ako ne bude gospodarskog rasta, nema drugog rješenja osim rezanja plaća

Na rezanje "outlooka" na konferenciji za novinare osvrnuo se Slavko Linić. Ministar financija priznaje da je slabost proračuna za 2013. nagli rast rashoda. No, tvrdi kako oni jednostavno nisu mogli biti manji.

"Ostaje nam borba za investicije jer će pozitivni pomak biti nemoguće napraviti bez investicija", kaže Linić. Borba za gospodarski rast, naglašava Linić, u ovom trenutku jednako je važna kao i borba za uštede.

"Ako ne budemo uspješni u ostvarivanju gospodarskog rasta, ne bi bilo drugog rješenja osim diranja u plaće, mirovine i zdravstvo. A to ne treba dirati, to nije u programu naše Vlade", kaže Linić.

Linić je dodao kako prihvaća ocjenu Fitcha s obzirom na povećanje deficita državnog proračuna zbog ulaganja u Hrvatske vode i Hrvatske ceste  izdaci za EU, veće kamate i nastavak strukturnih promjena u brodogradnji.

"Uštede nam to nisu mogle pokriti. Oni su tako procijenili da je riječ o nedostatku kontrole rashoda od strane Vlade", rekao je danas Linić novinarima dodajući da se nagli skok troškova nije mogao umanjiti na drugim stavkama. Složio se i s ocjenom Fitcha kako je osnovni problem Hrvatske pravilo o fiskalnoj odgovornosti koje zahtijeva smanjenje rashoda za 1 posto BDP-a.

"U vrijeme recesije i krize to je jednostavno teško održati, pa je to razlog da imamo značajni rast rashoda i nešto manje uštede", objasnio je Linić koji nije zapravo znao odgovoriti na novinarski upit je li i dalje Vlade preoptimistična kada kaže da će rast BDP-a u idućoj godini bio za 1,8 posto, dok Fitch očekuje rast od samo 0,3 posto.

"Nemoguće su uštede ako nema investicijskog rasta", trudio se objasniti Linić dodajući da moraju biti efikasni u provođenju programa investicijskih ulaganja. Linić je više puta naglasio da ne odustaje od prijedloga proračuna za sljedeću godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara