Linićev policajac potjeran iz Porezne u Carinu, carina odmah u inspekciji Indexa!

Linićev policajac potjeran iz Porezne u Carinu, carina odmah u inspekciji Indexa!

Foto: Index

TIHOMIR KRALJ, čovjek od najvećeg povjerenja bivšeg ministra financija Slavka Linića, pod nerazjašnjenim je okolnostima izletio iz Porezne uprave. Kralj je prebačen u Carinu, gdje će vršiti funkciju zamjenika ravnatelja.

"Vezano za status gospodina Tihomira Kralja u Ministarstvu financija, navodimo da je imenovani 10. srpnja 2014., zbog potrebe službe, premješten iz Porezne uprave u Carinsku upravu na radno mjesto zamjenika ravnatelja Carinske uprave", rečeno je za Index iz Carinske uprave. Na pitanje zbog čega je Kralj maknut iz Carinske uprave nismo dobili odgovor.

Samo dan nakon što je Kralj imenovan zamjenikom ravnatelja Carinske uprave, Index su posjetili inspektori Carinske uprave. Kralj se tako i u Carini nastavio baviti onime zbog čega je od strane Linića i Šegona i uhljebljen: represijom i odmazdom nad Indexom, u svrhu zataškavanja koruptivnih afera u koje je spomenuti trojac upleten.

Carinska uprava mjesto za sklanjanje Linićevih kadrova

Ispada tako da je Carinska uprava postala mjesto za zbrinjavanje isluženih Linićevih kadrova. U Carinu je, podsjećamo, pospremljen i Ivica Cetina, bivši član Ravnateljstva policije, koji je zajedno s obitelji Šegon u Vela Luci izgradio luksuznu, ali ilegalnu vilu.

Cetina je, podsjećamo, bio pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije odnosno pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije - glavni čovjek u MUP-u zadužen za porezne prijevare - prije nego je krajem 2013. godine prebačen u resor Ministarstva financija, i imao je pristup podacima iz istrage protiv Šegona.

Zadnji Linićev čovjek

S likom i djelom Tihomira Kralja širu javnost upoznao je Index u siječnju ove godine. Tada smo objavili pismo koje smo dobili od inspektora Porezne uprave, a koji su tvrdili da su prisiljeni surađivati u ilegalnim radnjama u režiji Kralja, Branka Šegona i Slavka Linića.

Inspektori koji su željeli sačuvati anonimnost tada su tvrdili da su po nalogu svojih šefova pečatili ugostiteljske objekte i druge radnje i zbog najmanjih sitnica. No, kada su krenuli u nadzor pizzerije "Da Vinci" u vlasništvu obitelji Šegon, upali su u probleme.

"U takvim slučajevima lokali su se odmah pečatili i išlo se u cjelokupni nadzor poslovanja gdje su se naplaćivale drakonske kazne. Kada se otkrilo da se radi o sinu našeg pomoćnika ministra Branka Šegona mladom Toniju Šegonu, odmah su uslijedili pritisci i divljanje njegovog poslušnika Tihomira Kralja koji je pravi Ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Čavlović sasvim je marginalizirana od strane ministra Linića, Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve koji su sudjelovali u nadzoru", stajalo je u pismu.

Kraljevo ime spominje se i u aferi Spačva, zbog koje je Linić na kraju izletio iz Vlade. Naime, pregovore sa Spačvom u ime Ministarstva financija još 2012. godine vodio je Šegon, a da bi nakon njegove smjene postupak preuzeo Kralj. Nakon što je ostao bez Šegonovih usluga, upravo je Kralja Linić instalirao na čelo Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija, tijela ključnog za donošenje odluka u procesu predstečajnih nagodbi.

Bliskost Linića i Kralja ilustrira i činjenica je Linić svom pouzdaniku povećao plaću na temelju nepostojećeg zvanja. Naime, bivši ministar financija je u veljači 2013. potpisao odluku kojom je Kralju povećana plaća za osam posto, što je obrazloženo razinom njegove stručne spreme. Kralj je tako dobio povišicu namijenjenu magistrima znanosti, iako tu titulu nije imao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada se Index o Kraljevoj povišici raspitivao u Poreznoj upravi, pokušali su nas uvjeriti da Linić nije povećao plaću svom čovjeku. Pokazalo se da su lagali, što je naknadno potvrđeno i iz Ministarstva uprave.

Iz policije pod Linićeve skute

Riječanin Kralj diplomirani je kriminalist koji je od 1991. do 2010. godine bio zaposlen u MUP-u: bio je pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, potom načelnik Odjela kriminaliteta droga, načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova, a nakratko i prvi šef PN Uskoka.

Iz policije je Kralj otišao 2010. godine, kada je postao tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Nakon što je na vlast stigla Kukuriku koalicija, prebačen je u Linićev resor i postao zamjenik ravnatelja Carinske uprave. Tamo se zadržao jedva godinu dana prije nego je 2013. godine postao pomoćnik tadašnje ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Kralj je bio zadnji Linićev čovjek od povjerenja u Ministarstvu financija. Štoviše, jedna od posljednjih Linićevih odluka, prije nego ga je Zoran Milanović smijenio, bila je da postavi Kralja na poziciju s koje je obavljao tehničke poslove ravnatelja Porezne uprave. Milanović to, kako se i očekivalo, nije dugo trpio pa je u svibnju za v.d. ravnatelja Porezne postavljen Josip Lozančić.

Između Čavlović Smiljanec i Kralja frcale su iskre od samog početka njihove suradnje. Bivša šefica Porezne je, naime, bila uvjerena kako joj je Linić u ured doveo Kralja kako bi je nadzirao. Epilog ove priče dobro je poznat: razračunavanje preko medija rezultiralo je isplivavanjem afera zbog kojih je Čavlović Smiljanec morala dati ostavku, Linić je razriješen svoje dužnosti, a sada je završena i Kraljeva karijera u Poreznoj upravi.

Već 2012. imao tri stana i kuću

Kao tajnik Ministarstva pravosuđa Kralj je 2012. morao ispuniti imovinsku karticu, iz koje je evidentno da je vrlo dobro situiran, posebno kad se uzme u obzir da je čitav radni vijek proveo u ne pretjerano dobro plaćenom javnom sektoru. Za državu radi i njegova supruga Jasna Jurković Kralj, zamjenica državnog odvjetnika u Rijeci.

Te 2012. Kralj je bio vlasnik dva stana u Zagrebu, ukupne vrijednosti 1.170.000 kuna, suvlasnik stana na Krku vrijednog 900.000 kuna, suvlasnik građevinskog zemljišta u Zagrebu površine 4708 kvadrata, te šume i dvije oranice, također u Zagrebu, čija ukupna površina je veća od 3500 kvadrata. Također, Kraljeva supruga navedena je kao vlasnica kuće na Krku vrijedne pola milijuna kuna.

Na računima je tada Kralj imao 50.000 kuna i 30.000 eura štednje, a od pokretnina je posjedovao dva automobila i čamac. U kartici je naveo i kredite ukupne vrijednosti 100.000 eura koji se moraju vratiti do 2022. godine. Godišnja neto plaća Kraljeve supruge, prema imovinskoj kartici, tada je iznosila 220.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara