"Liniću – 122 dana bez plaće": Radnici Adriadiesela 11. dan u štrajku, rješenja nema

Foto: fsb.unizg.hr

RADNICI karlovačke tvornice za proizvodnju dizelskih motora Adriadiesel, koji štrajkaju već 11 dana, prosvjedovali su danas pred tvrtkom poručujući s transparenata "Liniću – 122 dana bez plaće", 'Neisplata plaća kazneno je djelo', 'Stižu računi kako platiti', 'Siti u ratu gladni u miru'.

Potporu radnicima došli su dati predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske -Industrijski sindikati Vedran Dragičević, koordinator pet sindikalnih središnjica za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju Nikola Badovinac te regionalni povjerenik Sindikata metalaca Dragutin Vuljanić jer, kako je rekao Badovinac, radnicima se 11 dana nitko osim novinara nije obratio, pa su potpuno prepušteni stihiji.

Dragičević je rekao da će radnici štrajkati sve dok im se ne isplate plaće i za sljedeći ponedjeljak najavio je odlazak radnika na prosvjed u Zagreb, pred zgradu Ministarstva gospodarstva.

"Odlučni smo da očuvamo radna mjesta, na korist radnika i cijelog Karlovca i očekujemo da se u isućih pet dana na Nadzornom odboru problem riješi, možda i u suradnji s Karlovačkom bankom, kojoj zahvaljujem na interesu da se ova tvornica spasi," kazao je Dragičević.

On smatra da država, kao jedan od tri vlasnika koji zajedno drže oko deveteset posto vlasništva tvrtke, mora koordinirati dogovore s dva preostala vlasnika, Uljanikom i Jadranskim ulaganjima Danka Končara o tome kako dalje, da bi se mogli ugovoriti poslovi s Rusijom i Bjelorusijom. S njima se pregovara o poslovima koji bi osigurali budućnost tvrtke za iduće tri godine, rekao je Dragičević, napominjući da bi Adriadiesel mogao izgubiti posao s Rusijom vrijedan 30 milijuna eura ako vlasnici ne nađu rješenje opstanka.

"Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar rada Mirando Mrsić trebaju se aktivno uključiti u rješavanje problema jer je pametno uložiti novac u Adriadiesel, odnosno s malo novaca zadržati 204 radnih mjesta, a ne dopustiti da se njihova radna mjesta ugase", poručio je.

Dragutin Vuljanić je istaknuo da je puno lakše sačuvati 200-tinjak radnih mjesta nego otvoriti toliko novih, ali da je za to potreban svježi kapital.

Umjesto ulaganja i isplate plaća Uprava je danas najavila raskid kolektivnog ugovora i da vrijeme provedeno u štrajku radnicima neće biti plaćeno, što nije ni pravedno ni pošteno, rekao je Vuljanić.

"Vuku se problemi od rata, država je sanirala tvrtku, ali je ovo tripartitno vlasništvo krivo što vlasnici nikada nisu definirali što žele od ove tvornice, a rezultat trogodišnjeg restrukturiranja je samo to da je tvrtku napustilo pedeset radnika", kazao je Vuljanić.

Na pitanje koliki je dug Adriadiesela, Dragičević je rekao da to radnicima i Sindikatu nije poznato, ali je poznato da je tvrtka pod hipotekama, tako da postoji opasnost da nekretnine pređu u vlasništvo banaka, a one u industrijskom bazenu ni ne mogu pokrenuti ništa drugo, osim ako se unište i druge okolne tvornice, kazao je.

"U metalskoj industriji u Hrvatskoj sada je 83.000 radnih mjesta, a bilo ih je nekada 180.000 tisuća. Samo u proteklih deset godina ugašeno je njih preko 50.000", rekao je Hini Dragičević. Po njemu, najveći je problem što država ne zna što s tvrtkama svjetskog glasa kao što su Đuro Đaković, Uljanik, Dalekovod i Rade Končar, koje još nisu privatizirane i mogle bi kroz kooperaciju vezati na sebe puno manjih poduzeća i vrlo uspješno nastupati na svjetskom tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara