Litva, Latvija i Estonija zbog straha od Rusije traže stalnu prisutnost NATO-a

Litva, Latvija i Estonija zbog straha od Rusije traže stalnu prisutnost NATO-a

Foto: FAH

BALTIČKE zemlje Litva, Latvija i Estonija zatražit će stalnu nazočnost vojnika NATO-a na svom teritoriju kao protutežu povećanim ruskim zračnim i mornaričkim aktivnostima, objavila je u četvrtak litvanska vojska.

Te zemlje, u kojima živi ruska manjina, strahuju da će postati mete ruskog pritiska nakon proruske pobune na istoku Ukrajine i nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle godine objavio da je obvezan štititi Ruse koji žive na teritoriju bivšeg Sovjetskog saveza.

"Kao reakciju na sigurnosnu situaciju u regiji, kao mjeru odvraćanja, zapovjednici vojski baltičkih zemalja službeno će od Vrhovnog zapovjedništva NATO-a za Europu (SACEUR) zatražiti da se jedinica veličine brigade stacionira u baltičkim državama", rekao je glasnogovornik litvanske vojske Mindaugas Neimontas.

Baltičke zemlje će zatražiti da se ta brigada rasporedi tako da u svakoj zemlji bude jedinica veličine bojne.

Brigada NATO-a obično se sastoji između 3000 i 5000 vojnika i sastavljena je od nekoliko bojna.

NATO je zabilježio pojačanu aktivnost ruskih zrakoplova blizu svog zračnog prostora, a prijavljene su i sumnjive podmornice u švedskim i finskim vodama.

NATO se na summitu u Walesu prošle godine dogovorio oko pojačane rotacije savezničkih snaga i opreme u toj regiji, ali ne i oko otvaranja stalnih baza u trima baltičkim zemljama i Poljskoj.

SAD od travnja 2014. rotira po 150 vojnika u svakoj od tih zemalja koje povremeno nadopunjuju jedinice iste veličine iz ostalih članica NATO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara