Loši krediti problem cijele regije: U Hrvatskoj 15 posto problematičnih kredita, u Srbiji čak 24,5 posto

Loši krediti problem cijele regije: U Hrvatskoj 15 posto problematičnih kredita, u Srbiji čak 24,5 posto

 Foto: scx.hu

RASTUĆA razina problematičnih kredita, kao posljedica višegodišnje ekonomske krize, zajednički je problem bankarskih sektora zemalja u regiji, koji bi trebalo što prije riješiti, kako bi se pokrenula kreditna aktivnost banaka, ocijenjeno je danas na Regionalnom summitu guvernera, bankara i gospodarstvenika, prenosi Tanjug.

Na skupu, održanom u beogradskom hotelu Hayat, upozoreno je i da je visok prosjek problematičnih kredita na razini cijelog sektora posljedica problema u pojedinim bankama, i da bi taj problem trebalo rješavati dogovorom banaka, gospodarstva i državnih institucija, tako što će svi prihvatiti realnost i odustati od maksimalističkih zahtjeva.
 
Vujčić: U Hrvatskoj iduće godine blagi rast loših kredita
 
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić naveo je da je stopa problematičnih kredita 15 posto u Hrvatskoj, i da se očekuje dalje blago povećanje i u narednoj godini kada bi takvi krediti trebali dosegnuti maksimum.
 
"Bitno je da se ti krediti što prije rješavaju, da se bilance banaka što prije očiste, jer će tako one biti spremnije za odobravanje novih kredita ", rekao je Vujčić, ističući da je rast loših kredita, prije svega, posljedica dugoročne recesije, odnosno stagnacije gospodarstva.
 
"Realno je da svi izgube pomalo, imate nenaplative kredite i samo ime kaže da ih nećete u potpunosti naplatiti, posao banaka je da to pokušaju, ali i priznati realnost ako tako nešto nije moguće", zaključuje Vujčić.
 
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić rekao je da je u toj zemlji sudjelovanje problematičnih kredita 14,3 posto i da se radi na rješavanju tog problema.
 
Banke loše upravljale rizicima
 
"Još taj problem nismo riješili, jer on nije lako rješiv. Moram reći da je to rezultat lošeg upravljanja rizicima od strane komercijalnih banaka, a s druge strane, i stanja u gospodarstvu i stanovništvu, koji ne svojom krivnjom, već zbog krize, nisu u prilici servisirati kredite", naveo je Kozarić.
 
Generalni tajnik Udruženja banka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je da je udio loših kredita u ukupnim plasmanima na kraju listopada ove godine dostigao 24,5 posto, i ocijenio da je taj iznos alarmantan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Dugalić je kazao da je na kraju 2012. taj udio iznosio 16 posto, što znači da je u tekućoj godini njihov rast veći od osam posto.
 
Kako je kazao, uzrok problema nije u bankarskom sektoru, već je izazvan lošom situacijom u gospodarstvu, odnosno realnom sektoru.
 
Generalni tajnik UBS je naveo da među kreditima koji su dati tvrtkama udio loših u ovom trenutku iznosi 31,5 posto, a na početku godine je iznosio 19,1 posto.
 
Predsjednik Uprave Erste banke u Srbiji Slavko Carić smatra da svega nekoliko banaka, gdje je razina problematičnih kredita vrlo visoka, uzrokuju i povećanje prosjeka na razini cijelog sektora.
 
To što imamo količinu nenaplativih kredita koja raste, prema posljednjim podacima iz listopada, prije svega, odnosi na nekoliko banaka od kojih su neke u međuvremenu zatvorene, rekao je Carić.
 
Prema njegovom mišljenju, rješavanje tog problema trebalo bi biti predmet dogovora.
 
"Sad mogu uputiti javni poziv da se organizira sastanak između Udruženja banaka, najvećih banaka u Srbiji, Ministarstva financija i Narodne banke i donese zajednička odluka kako ćemo pristupiti problemu za koji svi danas možemo reći da je gorući ", rekao je Carić.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara