Lučin: Nema službenog zahtjeva za javno saslušanje kandidata za DIP

Lučin: Nema službenog zahtjeva za javno saslušanje kandidata za DIP

Foto: Hina

ŠIME LUČIN, predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja, koji u srijedu treba odlučivati o novom sazivu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kazao je kako Odbor nije dobio nikakav službeni zahtjev za javnim saslušavanjem kandidata.

Nismo dobili nikakav službeni zahtjev, rekao je Lučin u utorak Hini na opasku da je GONG otvorenim pismom pozvao da se kod izbora pet članova DIP-a primjeni praksa javnog saslušanja kandidata, a da se tome ne protivi ni predsjednik Sabora.

"Neka saborsko Predsjedništvo predloži održavanje javnog razgovora i mi ćemo ga organizirati, do 9. ožujka još ima vremena", uzvratio je Lučin na primjedbu da Josip Leko ne vidi zapreke da Odbor pred javnošću razgovara s kandidatima za DIP, kako se to radi kod izbora ustavnih sudaca i pravobranitelja.

Ne vidi smisao u javnom saslušanju

Lučin kaže da je spreman postupiti po takvom prijedlogu, iako osobno ne vidi smisao u njemu. Ne znam što možemo novo čuti od četvero bivših saborskih zastupnika, izjavio je predsjednik Odbora.

Odbor za izbor u srijedu će odlučivati o prijedlogu da se u DIP, kao predstavnici saborske oporbe, izaberu bivša HDZ-ova ministrica i zastupnica Ana Lovrin, bivši HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović te nekadašnji HSS-ov zastupnik i dužnosnik Josip Vresk, kojemu 9. ožujka završava prvi osmogodišnji manadat u DIP-u.

Saborska većina u DIP kandidira aktualnu SDP-ovu zastupnicu Vesnu Fabijančić Križanić i tajnika Hrvatskog sabora Slavena Hojskog.

Prođu li ti prijedlozi na Odboru, a potom ih potvrdi i Hrvatski sabor, to znači da će nakon osam godina DIP napustiti potpredsjednice Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković te članovi Zorislav Ham i Davor Orlović.

Šesta članica DIP-a, koju imenuje Sabor, Janja Horvat Drobnjak tek je na polovici mandata, preostaje joj, dakle, odraditi još četiri godine.

DIP ukupno ima devet članova - predsjednika, koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika, od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara