Luka Koper: Neto dobit porasla preko 85%

Ilustracija: scx.hu

LUKA Koper objavila je rezultate za prvih šest mjeseci ove godine koji pokazuju neto dobit od 14,5 milijuna eura, što je 85,8% više nego u istom periodu lani i 45% više od onoga što je menadžment očekivao. Pritom je teretni promet iznosio 9,2 milijuna tona, što predstavlja godišnji porast od 4% i 2% te je iznad očekivanja, navode analitičari iCapitala.

Poslovni prihodi su porasli za 9,2% na skoro 80 milijuna eura ili 6% više od planiranog. Prihodi su povećani po osnovi svih vrsta tereta, s tim da je najveći rast (+29,3%) zabilježio kontejnerski promet koji je ostvario 24 milijuna eura prihoda.

Generalni teret je ostvario 18 milijuna eura (+6,5%) prihoda zbog povećanja u prometu metalnih proizvoda i životinja, kao i u izvozu drva. Rast se može pripisati i višim prihodima od skladištenja.

Tekući tereti su zabilježili 3,6 milijuna eura prihoda (+3,1%) kao posljedicu povećanja prometa naftnim derivatima. Prihodi od rasutih tereta su na razini 16 milijuna eura (+2,2%) uglavnom zbog povećanog prometa željeznom rudom i žitaricama. Konačno, prihodi od automobila su porasli 2% na 7,9 milijuna eura. Prihodi od samog prometa automobilima su porasli, ali su zbog bržeg obrtaja smanjeni prihodi od skladištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni troškovi su ostali na lanjskoj razini od oko 64 milijuna eura. Rast je zabilježen u troškovima materijala i rada, dok su troškovi usluga, otpisi vrijednosti i ostali operativni troškovi pali.

Sve ovo za posljedicu je imalo rast EBITDA za 28,9% na 31,9 milijuna eura, što je 17% iznad planiranog. Povećanje profitabilnosti se može promatrati i kroz marže. EBITDA marža je porasla s 33,8% na 39,9%, dok je profitna marža povećana s 10,6% na 18,1%.

Podaci: iCapital
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara