MASAKR U IRAKU Militanti pobili 80-ak jezida, neke žive zakopali, žene i djecu zatočili

Screenshot: Youtube

MILITANTI Islamske države ubili su najmanje 80 jezida u jednom selu na sjeveru Iraka, rekli su u petak mjesni dužnosnici.

"Stigli su automobilima i počeli ubijati ovog poslijepodneva", rekao je visoki kurdski dužnosnik Hošijar Zebari. "Vjerujemo da je to zbog njihova uvjerenja: preobrati se ili budi ubijen."

Jedan jezidski zastupnik i još jedan visoki kurdski dužnosnik također su kazali da su se ubojstva dogodila i da je više od stotinu žena iz tog sela zarobljeno.

CNN prenosi da je riječ o selu Kojo, 20 kilometara od planine Sindžar na kojoj je utočište pred islamistima potražilo nekoliko desetaka tisuća jezida. Američki zračni napadi prekinuli su u četvrtak opsadu te planine.

Jezid Mahama Halil rekao je da je razgovarao sa seljacima koji su preživjeli napad. Kazali su mu da su ubojstva trajala sat vremena.

Stanovnik jednog obližnjeg sela rekao je da mu je jedan borac Islamske države iz tog područja pričao o tome.

"Rekao mi je da je Islamska država pet dana nastojala uvjeriti seljake da se preobrate na islam i da im je o tome danas održano dugo predavanje", rekao je. "Tada je rekao da su muškarci skupljeni i ubijeni. Žene i djevojke vjerojatno su odvedene u Tal Afar jer se ondje nalaze strani borci."

Reuters i CNN to još nisu potvrdili iz neovisnih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Militanti Islamske države ubili su najmanje 500 jezida tijekom svoje ofenzive na sjeveru, rekao je u nedjelju za Reuters irački ministar za ljudska prava.

Mohamed Šija al-Sudani rekao je također da su militanti neke svoje žrtve, uključujući žene i djecu, žive zakopali, a oko 300 žena odvedeno je u roblje.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo mjere protiv Islamske države

Vijeće sigurnosti UN-a u petak navečer usvojilo je rezoluciju kojom se želi zaustaviti napredovanje džihadista u Iraku a SAD je izveo nekoliko udara na položaje Islamske države, osumnjičene za nove smrtonosne napade na jezidsku manjinu na sjeveru zemlje.

Rezolucija Vijeća sigurnosti, usvojena jednoglasno neposredno nakon što je dosadašnji premijer Nuri al-Maliki pristao predati vlast, zahtijeva hitno razoružanje i raspuštanje Islamske države kao i Fronte al-Nosra u Siriji te drugih formacija povezanih s Al Kaidom.

Radi se o najkonkretnijoj i najopsežnijoj mjeri koju je dosad poduzelo Vijeće spram napredovanja Islamske države. Tekst je svrstan pod poglavlje VII Povelje UN-a, što omogućuje pribjegavanje sankcijama, čak sili, kako bi je se primijenilo ali zasad ne dopušta vojnu akciju.

Rezolucija je na 'crnu listu' stavila šest vođa Islamske države među kojima je i emir Abu Muhamed al Adnani, glasnogovornik IS-a kojeg se opisuje kao jednog od najutjecajnijih dužnosnika bliskog vođi islamske države Abu Bakru al Bagdadiju, a prijeti sankcijama svima koji financiraju, regrutiraju ili šalju oružje za džihadiste.

Vijeće sigurnosti "na najsnažniji način osuđuje teroristička djela IS-a i njegovu nasilnu ekstremističku ideologiju i trajuće sustavno i rašireno kršenje ljudskih prava i povredu međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u rezoluciji.

Neimenovani američki vojni dužnosnici kazali su u petak u Washingtonu kako bi se mogla ubrzati američka financijska i vojna pomoć Iraku nakon Al-Malikijeve odluke o prepuštanju vlasti no prvo žele dokaze da nova vlast napušta dosadašnju politiku koja je po SAD-u i dovela do jačanja Islamske države.

Usporedo su se ministri vanjskih poslova EU, okupljeni hitno u petak u Buxellesu složili o isporuci oružja kurdskim snagama koje se bore protiv Islamske države na sjeveru Iraka.

Na terenu SAD je najavio da je bespilotna letjelica uništila dva vozila Islamske države južno od grada Sindžara. Do udara dolazi nakon informacija proisteklih od kurdskih snaga o džihadističkom napadu velikog opsega u selu Kawju, južno od grada Sindžara, objasnio je Washington.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara