MMF, EK i Europska centralna banka pozdravili porugalski gospodarski oporavak: Ipak mu ne dopuštaju veći proračunski deficit

Foto: Shutterstock

PREDSTAVNICI Međunarodnog monetarnog fonda, Europske komisije i Europske centralne banke pozdravili su portugalski gospodarski rast.

Portugal je 2011., kako bi dobio međunarodni zajam, pristao na oštre rezove i reforme koje su mu nametnule strane financijske institucije. Tijekom posljednjeg posjeta ove trojke ocijenjeno je kako je Portugal zabilježio financijski i ekonomski napredak te odobrio novu ratu dogovorenog zajma. "Program ide kako je planirano", priopćili su.

Međutim, portugalska vlada nije uspjela uvjerite predstavnike ovih organizacija da olabave ambicije kada je u pitanju deficit proračuna za sljedeću godinu.

Zamjenik portugalskoga premijera koji je vodio pregovore, Paulo Portas, rekao je na konferenciji za novinare da vlada nije uspjela uvjeriti zajmodavce da im dopusti deficit proračuna od 4,5 posto umjesto četiri, koliko oni traže. Rezultat toga bit će novi rezovi vrijedni oko četiri milijarde eura. Zasad se ne zna u kojim se sektorima namjerava ostvariti ta štednja.

Zajam bi trebao isteći sredinom sljedeće godine, iako mnogi analitičari procjenjuju da će biti potrebni i novi krediti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara