MMF najavljuje rast slovenskog BDP-a

MMF najavljuje rast slovenskog BDP-a

Foto: Hina

MEĐUNARODNI monetarni fond danas je u svojoj novoj prognozi ocijenio da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 1,9 posto, ali uz upozorenje slovenskoj vladi da mora ubrzati reforme i privatizaciju državnih tvrtki.

Prema procjeni donešenoj nakon završetka posjeta misije MMF-a, koja je nešto bolja od lanjske, MMF je naveo da je vrijeme najteže krize za Sloveniju prošlo, pa bi njezin BDP ove godine mogao porasti za 1,9, a iduće za 1,7 posto.

Istodobno, MMF je izrazio očekivanje da će slovenska vlada uskoro prodati nacionalnog operatera Telekom Slovenije te Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), kako je i sama najavila. MMF je također ocijenio da se uvjeti za brži rast nalaze u reformama, nastavku procesa privatizacije i prodaji državnih tvrtki koje za zemlju nemaju strategijsko značenje.

Uspješna privatizacija nekoliko većih slovenskih tvrtki i banaka po mišljenju MMF-a poslala bi snažan signal stranim investitorima i povećala razinu stranih ulaganja, ocjenjuje Međunarodni monetarni fond.

"Iako se oštrina krize smanjila, za Sloveniju je ključno da ubrza reforme. Rizici s kojima se zemlja susreće ionako su prisutni, zato je potrebna budnost kako bi se izbjegli novi", rekla je voditeljica misije MMF-a za Sloveniju Delia Velculescu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara