MMF namjerava iduće godine procijeniti iransko gospodarstvo

MMF namjerava iduće godine procijeniti iransko gospodarstvo

Foto: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) namjerava početkom iduće godine provesti redovitu procjenu iranskog gospodarstva, prvi put u više od dvije godine, najavili su predstavnici Fonda nakon posjeta Iranu.

Misija MMF-a omogućila bi detaljni uvid u učinak zapadnih sankcija Iranu i nužnu vanjsku analizu gospodarstva i izgleda za gospodarski rast. Posljednja MMF-ova procjena iranskog gospodarstva bila je u srpnju 2011. godine.

Sankcije zbog iranskog nuklearnog programa utjecale su nakon 2011. na iransku trgovinu i isključile zemlju iz međunarodnog bankovnog sustava.

Šefica MMF-a Christine Lagarde susrela se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem u Ujedinjenim narodima u rujnu, što se tumači kao znak blagog otopljenja odnosa između Irana i Zapada nakon što je Rohani preuzeo tu dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju nakon posjeta misije u ponedjeljak MMF je objavio da je razmatrao visoku inflaciju u Iranu i načine gospodarskog oporavka kao i planove reforme subvencija i druga strukturna pitanja.

"Način na koji vlasti shvaćaju promjene kao i visoka očekivanja brojnih sektora kad je riječ o gospodarstvu pružaju pravodobnu mogućnost za napredak tih reformi, unatoč složenom vanjskom okružju", priopćio je MMF.

Iranske naftne rafinerije i plinska poduzeća žale se da nemaju mogućnosti investiranja u vitalne projekte te da u zemlji ponestaje novca zbog naraslih cijena goriva i inflacije.

MMF je u listopadu predvidio da će se iranski brutto domaći proizvod smanjiti ove godine za 1,5 posto nakon pada od 1,9 posto prošle godine, ali da će 2014. porasti za 1,3 posto. MMF se ipak ogradio opaskom da je njegova analiza ograničena zbog toga što nije imao na raspolaganju podatke od iranske središnje banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara