MMF otkazuje pomoć BIH?

Foto: Guliver Image/Getty Images

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND (MMF) mogao bi otkazati postojeći stand-by aranžman s Bosnom i Hercegovinom što je razlog za zabrinutost, poruka je koju je u utorak predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi prenio otpravnik poslova američkog veleposlanstva u toj zemlji Nicholas Hill.

Iznenadna najava mogućeg raskida postojećeg dvogodišnjeg stand-by aranžmana s MMF-om koji je od vitalne važnosti za održanje stabilnosti državnog i entitetskih proračuna u BiH uslijedila je nakon sastanka Bevande i Hilla održanog u Sarajevu iza zatvorenih rata.

"Hill je izrazio zabrinutost zbog mogućeg otkazivanja aranžmana", stoji u priopćenju u kojemu se također navodi kako je Bevanda izrazio nadu da će "pojačanim angažmanom svih zainteresiranih strana prepreke za nastavak suradnje s MMF-om biti otklonjene".

MFF uvjetovao nužne reforme koje se sporo provode

BiH i MMF su ugovor o stand-by aranžmanu zaključili 2012. godine pri čemu je BiH od te novčarske institucije dobila kredit od 410 milijuna eura uz uvjet provedbe nužnih reformi a posebice smanjenja javne potrošnje.

Kredit MMF-a pokazao se ključnim za "krpanje" ispražnjenih proračuna Federacije BiH i Republike Srpske koji bez tog novca nisu bili u stanju ni isplatiti plaće i mirovine.

Vlasti BiH su od MMF-a zatražile i produženje postojećeg aranžmana do lipnja 2015. godine računajući da bi tako dobili dodatni kredit od oko 150 milijuna eura želeći na taj način premostiti razdoblje izbora i postizbornog pregovaranja o novoj vlasti što bi moglo potrajati mjesecima.

Očitovanje MMF-a o tom zahtjevu se još očekuje a nakon posljednjeg posjeta izaslanstva MMF-a BiH prevođenog jednim od direktora Ronom van Roodenom 28. veljače objavljena je njegova izjava u kojoj stoji konstatacija kako se skromni gospodarski oporavak u BiH nastavlja uz prognozu da bi rast tijekom 2014. godine mogao iznositi do 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Van Rooden je ipak upozorio na stopu nezaposlenosti od 28 posto kao i na druge "rastuće negativne trendove" uključujući tu one povezane s izborima planiranim za listopad.

Istaknuto je kako se od vlasti BiH i dalje očekuje bolji učinak na planu naplate poreza, borbi protiv korupcije, pranja novca i financiranja terorizma te poboljšanju sustava javnih nabava.

Inzistiranje na reformi tržišta rada

MMF dodatno inzistira i na reformi tržišta rada što uključuje i promjene postojećih zakona o radu u entitetima a odnosile bi se i na mogućnost lakšeg otpuštanja radnika.

Iako takve zahtjeve MMF-a snažno podupiru poslodavci odlučno ih odbijaju sindikati a zbog izborne godine o tome nisu sklone pregovarati niti entitetske vlade.

Borba protiv pranja novca i financiranja terorizma "zapela" je pak u parlamentu BiH jer su zastupnici iz Republike Srpske odbili podržati rješenja kojima se ovlasti za to daju Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Oni inzistiraju da to bude zadaća entitetskih policija te tvrde kako su drugačija rješenja "antidaytonski prijenos ovlasti na državu".

O problemu naplate poreza ministar financija BiH Nikola Špirić u utorak je razgovarao s predstavnikom MMF-a u Sarajevu Rubenom Atoyanom.

Špirićeva je ocjena kako su već vidljivi rezultati poduzetih mjera u prikupljanju neizravnih poreza jer su samo u veljači ove godine proračunski prihodi po tom osnovu veći za 70 milijuna KM (35,8 milijuna eura) u odnosu na isti mjesec 2013.

Na upit razmišlja li MMF doista o raskidu stand-by aranžmana s BiH iz Špirićevog su ureda kazali kako oni takvih naznaka nemaju. "Unatoč problemima moji postoje ne očekujemo da će doći do takvog ishoda. Očekujemo da će se problemi riješiti", kazao je Hinin izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara