MORH potvrdio istragu: Autobus koji se prevrnuo u Italiji "na crno" je vozio pripadnik Oružanih snaga

MORH potvrdio istragu: Autobus koji se prevrnuo u Italiji "na crno" je vozio pripadnik Oružanih snaga

Foto: Polizia Stradale

VOJNA policija istražuje pripadnika Oružanih snaga koji je prije tri dana "na crno" vozio autobus zagrebačke putničke agencije Alga Travel koji je sletio s ceste u Italiji, pri čemu je poginuo mladić, a više od 70 putnika je ozlijeđeno.

MORH je u današnjem priopćenju potvrdio da se provodi istragu o angažmanu vozača Prometnog odjela Doma Glavnog stožera OSRH, koji je u četvrtak, radeći izvan službe i na svoj slobodan dan, za drugog poslodavca, prijevoznika Darko Tours, vozio autobus i sudjelovao u nesreći u Italiji, u kojoj je jedna osoba poginula.

Autobus je vozio desetnik Ante Božić Jokić koji nije imao odobrenje svojih nadređenih u vojsci te da je za taj angažman s privatnom prijevozničkom tvrtkom dogovorio dnevnicu od 50 eura.

U MORH-u napominju kako djelatnim vojnim osobama, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, nije dopušteno obavljanje poslova i pružanje usluga drugim pravnim osobama. Iznimno je to moguće uz dopuštenje ministra obrane, u slučajevima kada to nije u suprotnosti s interesima službe.

MORH: Vozač nije imao odobrenje ministra, niti je o svom poslu izvan službe u Oružanim snagama upoznao svoje nadređene

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vojna policija provodi istragu o angažmanu pripadnika OSRH, raspoređenog na dužnost vozača Prometnog odjela Doma Glavnog stožera OS RH, koji je 1. svibnja 2014., radeći izvan službe, na svoj slobodan dan, vozio autobus za drugog poslodavca i na taj način sudjelovao u prometnoj nesreći u Republici Italiji, u kojoj je jedna osoba izgubila život.

Napominjemo kako djelatnim vojnim osobama, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, nije dopušteno obavljanje poslova i pružanje usluga drugim pravnim osobama. Iznimno je to moguće uz dopuštenje ministra obrane, u slučajevima kada to nije u suprotnosti s interesima službe.

U ovom slučaju, navedeni vozač nije imao odobrenje ministra, niti je o svom poslu izvan službe u Oružanim snagama upoznao svoje nadređene.

Prema članku 177. Zakona o službi u OS, vojne osobe koje u tijeku obavljanja službe ili izvan nje prekrše vojnu stegu s namjerom ili iz nehaja, podliježu stegovnoj odgovornosti.

Nakon istrage, Vojnostegovni sud samostalno odlučuje o stegovnoj odgovornosti vojnih osoba za stegovne prijestupe.

Također, napominjemo da su prema čl. 185 Zakona o službi u OS RH, stavak (4) Svi dužni prijaviti kršenja vojne stege o kojima imaju saznanja", stoji u priopćenju MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara