MOST podržao inicijativu "Za referendum": Birači nisu pasivni promatrači, imaju pravo odlučivati

MOST podržao inicijativu "Za referendum": Birači nisu pasivni promatrači, imaju pravo odlučivati

Foto: FAH

MOST nezavisnih lista, nova hrvatska politička snaga na čelu s Božom Petrovom, podržao je građansku inicijativu "Za referendum". U tu je inicijativu, podsjećamo, uključeno 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva koji traže izmjenu Ustava tako da je za referendum potrebno prikupiti samo 200.000 potpisa.

"MOST se nikada nije bojao niti će se u budućnosti bojati mišljenja građana. Mi smo nastali i postojimo s ciljem služenja općem dobru, pa bi ignoriranjem mišljenja građana naše postojanje bilo besmisleno", priopćili su iz MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Referendum je najizravniji oblik izražavanja mišljenja u demokratskim sustavima stoga pozivamo sve naše članove i simpatizere da davanjem potpisa ili poticanjem drugih na davanje potpisa podupru građansku referendumsku inicijativu "Za referendum". Također smatramo kako trenutno važeća zakonska rješenja značajno otežavaju pokušaj organiziranja referenduma te se protivimo svakoj inicijativi koja bi ga dodatno ograničila ili onemogućila", tvrdi MOST.

Iz MOST-a tvrde da je ustavni smisao referenduma omogućiti i maksimalno olakšati izjašnjavanje građana ne stavljajući ni pred njih ni pred građanske inicijative nepotrebna ograničenja. Stav je MOST-a da postoje iznimna pitanja i odluke koje svaka vlast treba izravno prepustiti odluci birača, bez obzira na zadobiveni mandat na temelju parlamentarnih izbora.

"Nisu birači pasivni promatrači koji se iz građanskog sna bude jednom u četiri godine, nego u svakom trenutku aktivni akteri najvažnijih političkih odluka. Referendumsko pravo pripada izravno biračima i nijedna ga privremena vlast nema pravo sebi prilagođavati i ograničavati", poručuje MOST.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara