MUP još radi izvješće o privođenju Grahovca koji ima sve veću podršku građana

MUP još radi izvješće o privođenju Grahovca koji ima sve veću podršku građana

Foto: Hina

FACEBOOK stranicu "Ja sam Marko Grahovac", pokrenutu u znak podrške prosvjedniku protiv nezaposlenosti Marku Grahovcu koji je bio priveden zbog narušavanja javnog reda i mira dok je prosvjedovao preko puta braniteljskog šatora u Savskoj ulici za manje od dana je poduprlo više od 5000 ljudi, a MUP je izvijestio da se još provodi nadzor koji je naložio ministar zbog postupanja policije u tom slučaju.

"S obzirom da nadzor internih službi u konkretnom slučaju još uvijek traje nemamo novih pojedinosti, odnosno informacija za javnost", rekao je u petak MUP Hini, dodavši da će nakon završetka nadzora i kompletiranja izvješća biti u mogućnosti odgovoriti na pitanja.

Ostojić zatražio nadzor nad postupanjem policije

Policija je 30-godišnjeg mladića, koji je u četvrtak prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih u Savskoj bila privela zbog remećenja javnog reda i mira, ali je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad postupanjem policije u tom slučaju. Iako je bilo najavljeno da će biti prijavljen, MUP je ranije izvijestio da policija protiv njega zasad nije podnijela optužni prijedlog zbog eventualnog počinjenja prekršaja.

Prosvjednik protiv nezaposlenosti držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise "Ja imam PTSP od nerada", "Ili posao ili kalašnjikov" i "Karamarko odi doma". Rekao je da ne podcjenjuje branitelje ni njihov doprinos već da se bori za mlade koji su pobjegli iz države, ali je nekima od prosvjednika iz šatora i njihovim simpatizerima zasmetao transparent protiv predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka te izjava da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lagala i da nema veze s gospodarstvom.

Mladića šest policajaca dopratilo u svoje vozilo

Sudeći prema snimkama s mjesta događaja, mladić je mirno prosvjedovao, ali je svojim natpisima i porukama izazvao nezadovoljstvo i burne reakcije dijela prosvjednika iz šatora i njihovih simpatizera. Kad je policija odlučila intervenirati, mladića je do policijskog vozila dopratilo najmanje šestoro policajaca.

Zbog postupanja policije koje se našlo pod povećalom unutarnje kontrole uslijedila je i reakcija Centra za mirovne studije koji je priopćio da je zgrožen policijskim postupanjem prema Marku Grahovcu kojeg su policajci priveli zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira, nakon što je mirno i nenasilno prosvjedovao u Savskoj 66.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderatori facebook stranice "Ja sam Marko Grahovac" naveli su, potaknuti pitanjima o sutrašnjem prosvjedu protiv branitelja koji je putem društvene mreže najavio pokret Occupy Croatia, da oni ne podržavaju taj prosvjed, niti su njegovi organizatori.

"Mi ne podržavamo prosvjede protiv nekoga ili nečega. Mi podržavamo jedino prosvjede koji su za - ustavno pravo na rad, prosvjed i mirno okupljanje te svake oblike legalnog pritiska na Vladu da počne rješavati probleme nezaposlenosti, a ponajprije mladih koji iseljavaju. Vlada to može i mora učiniti tako da potakne slobodno poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta", napisali su.

Red i mir se narušava s jedne strane Savske

Dodaju kako nitko od njih ne očekuje da će im Vlada naći posao ili im osigurati konkretna radna mjesta, već smatraju da Vlada treba ukloniti administrativne barijere i pružiti pravnu sigurnost poduzetnika koji će stvarati nova radna mjesta i zajedno s radnicima omogućiti Hrvatskoj gospodarski rast.

"Kada dođe vrijeme takvih prosvjeda, da građani koriste svoja temeljna prava da legalno utječu na rad Vlade i donošenje konkretnih mjera za rješavanje pravih i gorućih problema današnjice – tada ćemo takve prosvjede podržati", piše na toj Facebook stranici.

Moderatori su uz linkove na vijesti o privođenju prosvjednika protiv nezaposlenosti napisali: "S jedne strane Savske je narušavanje javnog reda i mira, dok je s druge strane spontano okupljanje nezadovoljnika. Stop dvostrukim mjerilima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara