MUP upozorava građane pred zimu: Samo ispravno izveden sustav grijanja je siguran

Screenshot: YouTube

NA početku sezone grijanja, što povećava opasnost od požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom, Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je građane da obavezno servisiraju plinska trošila i trošila na tekuća goriva jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

Plamenike i protočne bojlere obavezno treba servisirati kod ovlaštenih stručnih servisera, dok preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala treba obaviti ovlašteni područni dimnjačar.

MUP: Servisiranje povećava sigurnost i smanjuje potrošnju

MUP poziva građane da provedu savjet dimnjačara bez odlaganja, da poštuju rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala te da redovito čistite ventilacijske dovode i odvode na vratima kupaonice ili kotlovnice.

Prije početka grijanja obavezno treba provjeriti je li dimnjak ložišta oštećen i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno, ima li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivog materijala i jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala.

Kako bi se u sezonu grijanja ušlo sigurno treba provjeriti je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal i je li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja može uzrokovati trovanje ili stvaranje eksplozivne smjese.

Samo ispravno izveden sustav grijanja je siguran

Treba voditi računa i o tome da je eventualna rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija povjerena ovlaštenom distributeru plina i područnom dimnjačaru, te da li se plinske boce nalaze u blizini izvora topline. Treba paziti i da se pepeo iz ložišta ne odlaže u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala te da se pepeo iz ložišta ne odlaže na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

"Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj kojim se može koristiti na siguran i pouzdan način", poručuje MUP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara