Mađar uhićen s hrvatskim državljaninom Tadićem tvrdi da u Boliviji nije bilo terorizma

Mađar uhićen s hrvatskim državljaninom Tadićem tvrdi da u Boliviji nije bilo terorizma

Foto: Hina

MAĐAR Elod Toaso, koji je s hrvatskim državljaninom Marijem Tadićem odslužio zatvorsku kaznu u Boliviji za ustanak protiv režima predsjednika Eva Moralesa, vratio se u Mađarsku gdje je istaknuo da nije sudjelovao u "terorističkim aktivnostima" u toj južnoameričkoj zemlji.

"U Boliviji mi je bio ponuđen posao web dizajnera. Došao sam na poziv Eduarda Rosze Floresa raditi na održavanju weba za film koji se ondje trebao snimati", izjavio je Toaso (35), u mađarskoj zračnoj luci Liszt Ferenc gdje je održao konferenciju za novinare.

"Nikakav drugi razlog za odlazak tamo nisam imao. Slučaj terorizma je stvoren zbog političke partije šaha u Boliviji", rekao je.

Toaso i Mario Francisco Tadić Astorga, hrvatski dragovoljac koji ima i bolivijsko državljanstvo, preživjeli su 2009. noćni napad specijalne policije u hotelu Las Americas u centru grada Santa Cruz. U akciji su ubijena tri europska državljanina - vođa skupine Eduardo Rosza Flores "Chico", bolivijsko-mađarskih korijena i sudionik Domovinskog rata u Hrvatskoj, Mađar Arpad Magyarosi te Irac Michael Dwyer.

Skupina je eliminirana pod sumnjom da je došla u Santa Cruz pomoći odcjepljenju istoimene bogate pokrajine na istoku Bolivije.

Osuđeni na pet godina i deset mjeseci zatvora

Tadić i Toaso negirali su postojanje urote, no u veljači su priznali sudjelovanje u "vojnom ustanku protiv sigurnosti države i pokušaju odcjepljenja dijela teritorija". Tadić je osuđen zbog novačenja ustanika, a Toaso za pružanje informatičke podrške.

Izrečena im je zatvorska kazna od 5 godina i deset mjeseci, a s obzirom da su u pritvoru bili od 2009. pušteni su u ožujku no zemlju su napustili tek prošli tjedan nakon što su dobili dokumente.

Prilikom izricanja presude optužili su guvernera Santa Cruza, Rubena Costasa (59), da se sastajao s vođom grupe Roszom.

Costas, predsjednik stranke desnog centra Istina i Socijalna Demokracija, osvojio je prošli mjesec drugi mandat u Santa Cruzu te istaknuo kako su Tadić i Toaso "kupili slobodu" optuživši njega da stoji iza urote.

Moralesova ljevičarska stranka Pokret prema socijalizmu (MAS) nikada nije pobijedila u Santa Cruzu.

Tadić i Toaso izašli su iz Bolivije kopnenim putem u susjedni Čile, a mađarski ministar vanjskih poslova rekao je kako je Mađaru bila izdana privremena putovnica dok je bolivijska vlada priopćila da je Tadić zemlju napustio s osobnom iskaznicom.

Morales lani treći put zaredom pobijedio na izborima

Ministar u bolivijskoj vladi Hugo Moldiz ponovio je kako je u Boliviji bio pokušaj terorizma i separatizma te da su njih dvojica odradili kaznu i stavili se na raspolaganje za dalje rješavanje slučaja u kojem je optuženo 39 osoba.

Evo Morales je lani treći put zaredom pobijedio na izborima te bi trebao biti predsjednik do 2019. Na vlast je došao 2005., a tenzije između njega i regionalne vlasti Santa Cruza slijedile su zbog nacionalizacije energetskog sektora i podjele zemlje siromašnom indijanskom stanovništvu.

Političari u Santa Cruzu, većinom europskog porijekla, predvođeni liderom hrvatskih korijena Brankom Marinkovićem odgovorili su zahtjevom za autonomijom. Marinković i protivnici režima u egzilu su u Brazilu i Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara