Mađarska ponovno isporučuje plin Ukrajini

Mađarska ponovno isporučuje plin Ukrajini

Foto: FAH

FGSZ, mađarski plinski operater, potvrdio je da je počeo ponovno isporučivati Ukrajini plin nakon što je dobave bio prekinuo u rujnu.

Na svojoj mrežnoj stranici FGSZ je objavio da je 2,6 milijuna prostorniha metar plina isporučio u subotu, a isporuke je potvrdila i ukrajinska tvrtka TSO, prenosi mađarska agencija MTI.

Lani je Ukrajina uvezla ukupno 600 milijuna prostornih metara plina iz Mađarske, navodi Ukrtransgaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FGSZ je odlučio prekinuti isporuke 25. rujna kako bi povećao domaće zalihe što je obveza koju od članica Europske unije traži Bruxelles.

Ukrajinski premijer Viktor Orban je dan nakon prekida isporuke rekao da će se popunjavanje mađarskih zaliha ubrzati i izvijestio da je sporazum postignut s ruskom naftnom tvrtkom Gazprom koja velike količina plina za Europu dostavlja u tranzitu preko Ukrajine.

Orban je rekao da je povećanjem zaliha Mađarska spremna za mogućnost da Gazprom zatvori plinovod, ako tako odluči kazniti Ukrajinu za neplaćanje.

Isporuke plina iz Mađarske za Ukrajinu dio su napora Europske unije da se pomogne toj zemlji razdiranoj političkim i vojnim sukobima između vlade i proruskih separatista kojima pomaže Rusija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara