Mađarska uvela obavezan vjeronauk za učenike osnovnih i srednjih škola

Foto: Guliver Image / Getty Images

ZAKON kojim se predviđa obavezno pohađanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u Mađarskoj stupio je na snagu početkom nove školske godine, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Posljednjim izmjenama zakona koje je predložila vlada premijera Viktora Orbana predviđeno je obavezno pohađanje predmeta vjeronauk u osnovnim i srednjim školama. Prema tom zakonu, učenici osnovnih i srednjih škola mogu birati između predmeta Religija i Etika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Orban je povodom početka nove školske godine u Mađarskoj kazao da će najnoviji zakon omogućiti učenicima u toj zemlji da se educiraju i na polju vjere i morala naglasivši da će se pohađanjem ovog predmeta smanjiti konzumiranje droga, alkohola i sličnih pošasti među mladima. Istakao je da je cilj uvođenja obaveznog vjeronauka i to da se smanji nasilje među mladom populacijom u Mađarskoj.

Lider nacionalističke partije JOBBIK Gabor Vona kazao je da ova partija podržava novi zakon istaknuvši da će biti koristan za omladinu ali i cijelo društvo.

Međutim, socijalističke i liberalne partije protive se uvođenju obaveznog vjeronauka u mađarskim školama tvrdeći da svatko ima pravo izabrati što je najbolje za njihovu djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara