Mađarski biskup: Papa je u krivu, oni nisu izbjeglice, ovo je invazija

Mađarski biskup: Papa je u krivu, oni nisu izbjeglice, ovo je invazija

Foto: EPA

PAPA Franjo je u krivu oko migrantske krize i val izbjeglica koji trenutačno preplavljuje Europu predstavlja "invaziju", rekao je mađarski biskup.

Laszlo Kiss-Rigo, biskup u Szeged-Csanádi na jugu Mađarske u razgovoru za Washington Post tvrdi da migranti "ovamo dolaze vikati 'Allahu Akbar' i da žele preuzeti" Europu te da papa Franjo "ne zna situaciju".

Papa je u nedjelju pozvao sve katoličke župe u EU da prihvate jednu izbjegličku obitelj. "Suočeno s tragedijom desetaka tisuća izbjeglica koje bježe od rata, gladi i smrti i koje putuju s nadom u bolji život, evanđelje nas poziva da budemo susjedi najmanjima i najviše napuštenima, da im damo konkretnu nadu", rekao je Franjo i pozvao "svaku župu, religijsku zajednicu, svaki samostan i svako svetište u EU da prihvati jednu obitelj, počevši s biskupijom u Rimu".

> Evo kako će Bozanić odgovoriti na Papin apel da svaka župa primi izbjegličku obitelj

Kiss-Rigo naizgled odbija poslušnost, tvrdi da papa griješi i da iza većine izbjeglica stoje ekonomski migranti. "Oni nisu izbjeglice. Ovo je invazija," rekao je i ponovio službeno stajalište Mađarske da migranti predstavljaju prijetnju europskim "kršćanskim i univerzalnim vrijednostima".

Biskup je rekao i da mnogi ne zaslužuju pomoć jer "imaju novca", ponavljajući priče da izbjeglice za sobom ostavljaju smeće, odbijaju hranu i vodu.

> Idioti ste ako vas iznenađuje što sirijske izbjeglice posjeduju pametne telefone

"Većina njih se ponaša na vrlo arogantan i ciničan način," rekao je i dodao da "totalno podržava" premijera Viktora Orbana u nastojanjima da Mađarsku izolira od priljeva izbjeglica, prenosi Breitbart.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara