Mađarski ministar vanjskih poslova Martony u posjetu Hrvatskoj

Foto: Dragan Matić/Cropix

U SLUŽBENI posjet Hrvatskoj stiže mađarski ministar vanjskih poslova Janoš Martony.

Boravak u Hrvatskoj, mađarski ministar vanjskih poslova Martony počinje na Pantovčaku gdje će ga primiti predsjednik Ivo Josipović, a tijekom dana sastat će se i s ostalim državnim dužnosnicima: od premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke te s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić. Nezaobilazna tema bit će hrvatski ulazak u Europsku uniju, što naši susjedi podržavaju od samih početaka, s obzirom na to da je mađarski parlament drugi od 27 zemalja članica lani u veljači ratificirao naš pristupni ugovor. Pokazatelj dobre buduće gospodarske suradnje dviju zemalja je i nedavni posjet mađarskog predsjednika Janoša Adera, koji je u razgovorima s hrvatskim predsjednikom Josipovićem dao zeleno svjetlo nekim projektima. Izuzev hidrocentrale na Dravi, čijoj se izgradnji Mađarska protivi, razgovaralo se o prometnom koridoru 5(V)C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je važan i s gospodarskog stanovišta, jer će ne samo gradnjom potaći naše industrije, nego će otvoriti nove mogućnosti trgovine, spojiti sjever s Jadranom. S druge strane, taj projekt ima iznimnu političku važnost zbog povezivanja jugoistoka Europe u jednu cjelinu", rekao je Josipović.

Inače, Mađarska je četvrta po ulaganjima u Hrvatsku, pa je za očekivati kako će buduća gospodarska suradnja i investicije biti okosnica svih razgovora mađarskog inoministra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara