Mađarski premijer Orban planira nacionalizaciju komunalnih tvrtki!

Foto: European Union

MAĐARSKI premijer Viktor Orban u intervjuu, kojega je prošlog petka dao mađarskom radiju, izjavio je da mađarska vlada planira nacionalizirati, odnosno deprivatizirati, šest do sedam kompanija koje se bave komunalnim uslugama, kako bi se snizile cijene energije za kućanstva i revitaliziralo gospodarstvo.

"Još ne mogu otkriti pojedinosti", rekao je Orban, "ali mi stalno razgovaramo o ponovnom otkupu, ili vraćanju u državne ruke, najmanje šest ili sedam ozbiljnih kompanija, koje su prethodno bile privatizirane.", prenosi Budapest Business Journal.
 
Iako nije pojasnio detalje ovog plana, Orban je nastavio s obećanjima da će Fideszova vlada, ukoliko bude ponovno izabrana, renacionalizirati komunalne tvrtke koje bi nakon toga dvije godine radile bez dobiti, radi snižavanja cijena svojih usluga.
 
U ožujku je državna energetska kompanija, potpisala ugovor o kupnji mađarske podružnice njemačke kompanije E.ON.
 
"Nakon izbora, iduća mađarska vlada morat će odgovoriti na pitanje, kako sniziti cijenu energije na razinu američkih cijena, ukoliko se moramo s njima natjecati na svjetskom tržištu.", zaključio je Orban.
 
Mađarska vlada povukla je mnoge "kontroverzne" poteze, kako bi pronašla svoj put izlaska iz krize. Za razliku od većine zemalja Europe, koje prema preporukama stranih financijskih institucija, rasprodaju ostatke državne imovine, i poput Hrvatske, teret krize svaljuju na građane, put kojim je Mađarska krenula je suprotan.
 
Umjesto daljnje privatizacije, odlučili su se za vraćanje strateških tvrtki pod državnu kontrolu, što im može biti jedna od poluga u borbi s krizom.
 
Ovaj potez, vraćanja komunalnih i energetskih kompanija u državno vlasništvo, osim snižavanja cijena građanima, može biti i mjera za poticanje gospodarstva, jer ciljanim pogodovanjem određenim sektorima gospodarstva, na način da im se ponudi jeftinija energija, povećava se njihova konkurentnost.
 
Naime, Europa ima veću cijenu energije nego SAD ili Azija, te je na taj način njena industrija automatski manje konkurentna.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara