Mađarski sud odbio izručenje Hernadija Hrvatskoj!

Screenshot: YouTube

SUD U Budimpešti odbio je u ponedjeljak hrvatski zahtjev za izručenjem predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL Zsolta Hernadija.

U kratkom obrazloženju, sud je pojasnio da je zahtjev izdan u slučaju što ga je mađarsko državno odvjetništvo ranije istraživalo i odlučilo zaključiti postupak budući da u njemu nije pronašlo elemente kaznenog djela. To znači da se hrvatski zahtjev ne može provesti, priopćio je sud.

Nadležni sudac dodao je da je ta odluka važeća samo unutar mađarskih granica i ne tiče se nadležnosti drugih zemalja. Na tu odluku mađarskog suda nije moguća žalba.

Hrvatska je prošlog tjedna izdala međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog za Hernadijem, uz obrazloženje da je šef MOL-a osumnjičen za davanje mita bivšem predsjedniku hrvatske vlade Ivi Sanaderu za upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj tvrtki INI.

Hrvatska policija uputila je prošli tjedan, u utorak, službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Interpol je u srijedu objavio međunarodnu tjeralicu za Hernadija protiv kojega je zagrebački Županijski sud, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Uskok je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Miljenić bez komentara na odluku mađarskog suda

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio je komentirati odluku mađarskog suda o odbacivanju hrvatskog zahtjeva za uhićenje predsjednika uprave naftne tvrtke MOL Zsolta Hernadija.

"Ne, neću komentirati, već sam danas rekao da su sva postupanja u nadležnosti pravosudnih tijela i bit će onako kako odluči nadležni sud", rekao je ministar Miljenić u Luxembourgu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica EU-a.

Josipović: Mi smo država u kojoj ni vlada, ni predsjednik ni premijer ni parlament ne mogu naložiti sudu kako da postupa

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako je uvjeren da će hrvatska Vlada kroz pregovore naći najbolji put za rješavanje slučaja Ina-MOL.

Ocijenio je da je deplasirano govoriti hoće li Hrvatska, nakon najave mađarske naftne kompanije da postoji mogućnost prodaje Ininih dionica, kupiti te dionice.

"To ovisi o konkretnom aranžmanu, a ovako apstraktno, ili a priori, govoriti o tome treba li vratiti paket ili ne, prilično je deplasirano", rekao je Josipović na Hrvatskome radiju u emisiji "S Predsjednikom uz kavu".

Predsjednik je naglasio da najprije treba vidjeti je li moguće "s partnerima iz Mađarske popraviti ili promijeniti postojeći aranžman na obostrano zadovoljstvo". Također, dodao je, treba vidjeti ima li Hrvatska novca za kupnju dionica, odnosno koji je hrvatski interes.

"U svakom slučaju nama je interes da Ina bude jaka kompanija. Ona je naš nacionalni brend, bez obzira na udjel u vlasništvu, i uvjeren sam da će Vlada kroz pregovore naći najbolji put", istaknuo je.

Komentirajući različita mišljenja koja su se nakon spora s MOL-om u javnosti pojavila vezano uz budućnost Ine, Josipović je odbacio mogućnost nacionalizacije te tvrtke.

MOL je vlasnik 49,1 posto dionica Ine, a hrvatska država 44,84 posto dionica Ine.

Josipović smatra da ta "vruća tema" nije poremetila odnose Hrvatske i Mađarske, podsjetivši na izjave hrvatskog i mađarskog premijera, Zorana Milanovića i Viktora Orbana, o važnosti međusobno dobrih odnosa.

"Mislim da se to neće poremetiti, da ćemo imati snage i načina pronaći najbolji aranžman", rekao je Josipović.

Ponovio je pritom da pravosudni procesi "nisu u funkciji pregovora" već se radi o "provođenju zakona".

"Mi smo srećom, država u kojoj ni vlada, ni predsjednik ni premijer ni parlament ne mogu naložiti sudu ili državnom odvjetniku da postupaju ovako ili onako. Riječ je o provođenju zakona i to ne bi nikako trebalo shvatiti kao neki pritisak", rekao je Predsjednik.

Smatra da se slučaj predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, za kojim je Hrvatska raspisala Europski uhidbeni nalog (EUN) ne može uspoređivati sa slučajem Josipa Perkovića, za kojim je EUN raspisala Njemačka.

"Svaki slučaj je poseban i ostavimo pravosuđu da donese odluku i o jednom i o drugom slučaju", rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara