Mađarski sud poslao 92. godišnjeg komunista u zatvor na više od pet godina

Screenshot: YouTube (HVG.hu)

SUD u Budimpešti proglasio je u utorak krivim bivšeg visokog dužnosnika Komunističke partije za ratne zločine počinjene tijekom gušenja protusovjetskog ustanka 1956.

Bilo je to prvo suđenje komunističkim dužnosnicima u Mađarskoj nakon što je vlada premijera Viktora Orbana, zagriženog antikomunista, 2011. donijela zakon koji je omogućio postupke za ratne zločine nakon revolucije 1956.

Više od 20 godina od pada komunizma, 92-godišnji Bela Biszku optužen je zbog sudjelovanja u povjerenstvu Komunističke partije koje je, prema optužnici, izdavalo zapovijedi o pucanju na civile tijekom prosvjeda u Budimpešti i gradu Salgotarjanu u prosincu 1956.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud u Budimpešti osudio je Biszkua na pet godina i šest mjeseci zatvora. Biszku, jedan od najmoćnijih mađarskih komunista, napisao je u iskazu pročitanom u sudnici da nije sudjelovao u donošenju odluka o oružanom razbijanju mirnih prosvjeda i zanijekao sve točke optužnice.

Biszku, koji je od 1957. do 1961. bio ministar unutarnjih poslova, mirno je sjedio i slušao svih sedam sati ročišta u utorak. Kada ga je sudac upitao je li umoran i treba li odgoditi donošenje presude, čvrstim je glasom odgovorio: "Dovršimo to!".

Tužitelji kažu da je Biszku 1956. bio član povjerenstva Komunističke partije koje je osnovalo naoružanu miliciju radi održavanja reda i represije nakon gušenja revolucije.

Njegov odvjetnik Gabor Magyar tražio je da ga se oslobodi zbog nedostatka dokaza i ocijenio da je postupak politički motiviran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara