"Majka utemeljiteljica moderne Hrvatske": Obilježava se pet godina od smrti Savke Dabčević-Kučar

Foto: HNS

DANAS se navršava pet godina otkad je preminula Savka Dabčević - Kučar, osnivačica i doživotna počasna predsjednica HNS-a. HNS obilježava ovaj dan pa će u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih hrvatskih političarki izaslanstvo stranke položiti vijenac i zapaliti svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj, priopćeno je iz HNS-a.

Izaslanstvo će krenuti u devet sati s glavnog ulaza na groblje, a predvodit će ga predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, članica Predsjedništva HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, član Predsjedništva HNS-a i župan Međimurske županije Matija Posavec, HNS-ov saborski zastupnik Dragutin Glavina, HNS-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i pridruženi član Kluba zastupnika HNS-a u Saboru Veljko Kajtazi.

"Savka Dabčević - Kučar bila je osoba koja je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za hrvatsku državnost '71. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća. Bila je žena ispred svog vremena, a cijeli njezin život poruka kako politika može i mora biti časna profesija. Ponosni smo što smo je imali i što je utkana u temelje naše stranke", poručili su u povodu pete godišnjice smrti Savke predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Po mnogočemu obilježila hrvatsku politiku i povijest i bez nje bi mnoge stvari danas izgledale drugačije"

"Savka Dabčević - Kučar je majka utemeljiteljica moderne Hrvatske, osoba čije ideje i danas zvuče kao vizija Hrvatske, kao nešto što svi skupa još moramo doseći, osoba koja je puno prije svih vidjela kako bi Hrvatska mogla biti uspješna i dobra zemlja za sve svoje građane i za život u njoj. HNS je stranka koju je ona osnovala i koja se temelji na njezinim idejama, ali ona je puno veća od bilo koje stranke i s tog stanovišta ona je jedno od najdragocjenijih intelektualnih vlasništva koje mi kao zemlja imamo", poručila je Vesna Pusić.

"Naša je Savka po mnogočemu obilježila hrvatsku politiku i povijest i bez nje bi mnoge stvari danas izgledale drugačije. Mislim da govorim u ime svih članova HNS-a kada kažem da je čast i ponos biti dio stranke koju je stvarala Savka Dabčević - Kučar i u koju je ugradila vrijednosti koje je cijeli život živjela i za koje se zalagala. Savka je bila ispred svog vremena, što se pokazuje iz dana u dan, ali upravo ta činjenica nama svima omogućuje da nam njezine misli i vizija budu vodilje u smjeru koji garantira modernu, civiliziranu i demokratsku Hrvatsku", rekao je Ivan Vrdoljak.

Savki u čast krajem prošle godine HNS je predstavio film "Savka", posvećen liku i djelu jedne od najistaknutijih osoba domaće suvremene politike, dodaje se u priopćenju stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara