Majke Srebrenice pisale sutkinji koja je tražila oslobađanje Tolimira: "Dođite da osjetite našu bol"

Majke Srebrenice pisale sutkinji koja je tražila oslobađanje Tolimira: "Dođite da osjetite našu bol"

Ilustracija: AFP

ORGANIZACIJA "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputile su danas pismo sutkinji haaškog tribunala Matimbi Nyambe iz Zambije, koja je izdvojila mišljenje u vezi s presudom u slučaju generala Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, javlja agencija Anadolija. Tolimir je prošlog tjedna osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici.
 
"Napisali ste da je naša bol izmišljena, nestvarna, imaginarna i lažna. Napisali ste da izdvajate mišljenje od druge dvojice sudaca. Ne, Vi niste izdvojili mišljenje od druge dvojice sudaca, Vi ste izdvojili mišljenje i od same sebe, od cijelog svijeta, od istine, od Boga... Želimo Vam pomoći, jer će Vaše stanje zablude ili ne daj Bože namjere, za Vas vremenom postati teret koji nećete moći nositi... Ovo pismo pišu Vam žene Srebrenice. Pišu Vam majke, sestre, kćeri... Pišu Vam one koje su izgubile svoje najmilije. Pišu Vam kao ženi, supruzi, majci, sestri ili, možda, baki i nekome tko bi nas trebao razumjeti", navodi se u pismu.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Majke Srebrenice uputile su poziv sutkinji Nyambe da ih posjeti, da provede vrijeme s njima i "pokuša svoju zabludu zamijeniti istinom".
 
"Vjerujemo da će se Vaš stav zamijeniti majčinskim i sestrinskim osjećajem, Vaše namjere pretvoriti u svijest i spoznaju da postoji Bog koji upravlja ovim svijetom i da ništa što nije istina neće ostati skriveno i nepoznato. Mi se uzdamo u Boga da će Vam pomoći i da ćete se odazvati našem pozivu. Dođite da osjetite što je naša bol, majčinska ljubav, sestrinska tuga, biti žena bez obitelji...Do tada želimo da razmišljate o našim suzama, boli i kricima u tišini. Želimo da Vam se probudi svijest i da dođete do spoznaje da se nepravda i zlo nikada ne mogu vratiti dobrim, da su neznanje i zabluda dva prijatelja, a namjera ključna odrednica vrednovanju čovjekovog djela", napisali su iz Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".
 
Pretresno vijeće kojim je predsjedavao njemački sudac Christoph Flügge, a činili su ga još sutkinja Prisca Nyambe iz Zambije i Antoine Mindua iz Konga, većinom glasova je presudilo da je Zdravko Tolimir kriv za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progone i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine i osudilo ga na kaznu doživotnog zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara