Malala nije dobila Nobela! Organizacija za zabranu kemijskog oružja je dobitnica Nobela za mir!

Foto: nobelprize.org

ORGANIZACIJA za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavila u petak Norveška radio televizija (NRK), sat vremena prije službenog proglašenja. NRK ima reputaciju da unaprijed točno objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir. I prošle je godine sat vremena prije objave Odbora za dodjelu Nobela iz Osla proglasio da će nagradu dobiti Europska unija.

Točno u 11 sati OPCW je i službeno proglašena dobitnicom! "To nije zbog Sirije! Nagradu su dobili zbog dugogodišnjih napora da pokušaju eliminirati kemijsko oružje.", rečeno je na objavi dobitnika. Novinari su komentirali kako je odluka o dodjeli nagrade OPCW-u kontroverzna.

Kao najveći favorit za dobitnicu nagrade proteklih se tjedana spominjala 16-godišnja Pakistanka Malala Jusafzai, koju su talibani pokušali ubiti prije godinu dana. Netom nakon što je objavljeno tko je dobitnik, na Twitteru su se pojavili komentari koji napadaju odbor Nobelove nagrade za mir koji je izabrao OPCW. "Još kada su Obami dali Nobela za mir, izgubili su vjerodostojnost", "Svjedočili smo prvom kemijskom napadu u ovom stoljeću, a Nobelovu nagradu za mir dobila je organizacija koja je trebala spriječiti taj događaj!", samo su neki od komentara.

OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu, našla se posljednjih tjedana u središtu pozornosti svjetske javnosti zbog svoje uloge u inspekciji i uništavanju kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Stručnjaci OPCW-a trenutno borave u Siriji gdje uz potporu tima UN-a rade na uništavanju sirijskih postrojenja i opreme za proizvodnju kemijskog oružja. Prema američko-ruskom sporazumu postignutom prošloga mjeseca, cijeli sirijski program kemijskog oružja treba biti uništen od sredine 2014. godine.

OPCW osnovan je 1997. godine i ima 189 zemalja članica.

Nobelova nagrada za mir, u novčanoj vrijednosti od 1,25 milijuna dolara, bit će dodijeljena na svečanosti u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijaca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu u svojoj oporuci 1895. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara