Maletić: Vlada ne zna koristiti EU fondove, izgubit ćemo 800 milijuna eura

Maletić: Vlada ne zna koristiti EU fondove, izgubit ćemo 800 milijuna eura

Foto: Hina

OVA VLADA ne zna koristiti EU fondove zbog čega Hrvatska gubi priliku za rast i razvoj - poručili su danas iz HDZ-a
 
"Vlada ne zna koristiti EU fondove, Hrvatska gubi priliku za rast i razvoj, a siguran je i gubitak sredstava u 2016. i 2017. od oko 800 milijuna eura", poručili su iz HDZ-a.

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić ustvrdila je kako Vlada nije na vrijeme ugovorila projekte, nedovoljno ulažu u pripremu i ugovaranje sredstava zbog čega se gubi novac i to iz operativnih programa prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti, ljudskih potencijala, kao i gubitak sredstava iz programa IPARD-a, te Schengena.

"Na kraju 2016. gubitak će biti 300 milijuna eura, a na kraju 2017. oko 500 milijuna eura", rekla je Maletić te upitala što se hitno može napraviti?!

"Teško je da se nešto može spasiti u 2016., no stigne se nešto napraviti u 2017.", kaže Maletić koja je sigurna ako se nešto ne poduzme očekuju nas veliki gubici.

Samo za primjer, kaže, na kraju 2014. Hrvatska je izgubila 11,7 milijuna eura od dodijeljenih 25 milijuna. Maletić kaže kako iskustva država članica pokazuju kako je za 100 % korištenje dodijeljenih sredstava potrebno imati gotovo dva puta više pripremljenih projekata, a što Hrvatska nema.

"Ovaj sustav ne može živjeti među drvećem ne gledajući šumu, oni nisu svjesni koliko gube i ne gledaju dovoljno jasno u budućnost, moraju shvatiti da se projekti moraju ubrzavati", poručila je Maletić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara