Malta ga izručila Hrvatskoj: Uskoro počinje suđenje za ratni zločin Gojku Eroru

Ilustracija: Arhiva

SUDSKI proces protiv Gojka Erora, optuženog za ratni zločin počinjen u Berku, koji je u osječkom zatvoru tjedan dana otkako ga je Malta na temelju europskog uhidbenog naloga izručila Hrvatskoj, počet će vrlo brzo, doznaje se danas na Županijskome sudu u Osijeku.

Jučer je isteklo vrijeme za podnošenje žalbe Vrhovnome sudu na istražni zatvor na koji se Gojko Eror nije žalio. Prije nego što se odredi početak rasprave, može se očekivati da će DORH zatražiti da se postupak razdvoji od ostalih 15 optuženika za ratni zločin u Berku od kojih je 14 nedostupno hrvatskom pravosuđu, a protiv jednog se vodi ponovljeni postupak, doznaje na Županijskome sudu u Osijeku.

Optužnicu protiv Gojka Erora i još 34 osobe vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je u travnju 2006. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila. Optuženi su da su od 2. rujna 1991. do kraja 1992. u Berku, nakon što su to selo s većinskim hrvatskim stanovništvom okupirali tzv. JNA i paravojne formacije, prihvatili okupacijsku vlast i osnovali tzv. Štab teritorijalne obrane. U to su vrijeme optuženici ubijali preostali dio nesrpskog stanovništva, odvodili ljude u logore, mučili ih i pljačkali njihovu imovinu, zbog čega su gotovo sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i prijeći na slobodni dio Hrvatske. Tijekom agresije i okupacije Berka u tom su mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji ubijene 34 osobe, a deset ih se još vodi kao nestale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 35 optuženih osoba, u optužnici je ostalo njih 16, među kojima i Gojko Eror, kojega se sumnjiči da je kriv za smrt 17 osoba.

U međuvremenu je umrlo troje optuženika, 12-orici je obustavljen kazneni postupak u skladu sa Zakonom o općem oprostu, a odustalo se od kaznenog progona dvoje osumnjičenika, jedna je osoba pravomoćno osuđena, a jedna nepravomoćno, doznaje se na Županijskom sudu u Osijeku. Pravomoćno je 2008. godine osuđen Stevan Perić na zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci.

Nakon što je Francuska u rujnu 2011. godine Hrvatskoj izručila Miomira Momića, čije se ime također nalazi na optužnici za zločine u Berku, Županijski sud u Vukovaru osudio ga je 2012. na zatvorsku kaznu od tri godine. Odlukom Žalbenoga vijeća Vrhovnoga suda, ta je presuda ukinuta, a predmet je vraćen na ponovni postupak koji se vodi na Županijskome sudu u Osijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara