Maras obećao poduzetnicima: Do kraja mandata ćete poslovati jednostavnije i jeftinije

Maras obećao poduzetnicima: Do kraja mandata ćete poslovati jednostavnije i jeftinije

Foto: Hina

MINISTARSTVO poduzetništva i obrta od iduće godine davat će po 20-ak tisuća kuna poticaja lokalnim zajednicama, odnosno zainteresiranim poduzetnicima koji žele staviti napuštene poslovne prostore u funkciju, najavio je na konferenciji Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Grada Zagreba, resorni ministar Gordan Maras.

Dvorana Green Gold centra bila je pretijesna za sve zainteresirane koji su stigli na predstavljanje još jednog Poslovnog uzleta, projekta kojim se nastoji pomoći malim i srednjim poduzetnicima. Svi su došli poslušati na koji način mogu poboljšati svoje poslovanje, a oduševila ih je vijest koju je objavio ministar Maras.

"Ministarstvo će sljedeće godine pripremiti program po kojem ćemo po poslovnom prostoru u prosjeku davati 20-ak tisuća kuna za neiskorišteni poslovni prostor kako bi se isti stavio u funkciju. Samo neka gradovi stave te prostore u funkciju, da recimo zagrebačka Ilica ponovno bude Obrtnička ulica", poželio je resorni ministar koji je svjestan da navedeni poticaji nisu veliki, no smatra da su dovoljni.

"Prosječno ćemo poslovnom prostoru ovisno o veličini, dati 50-ak eura po kvadratu. Znači ako je prostor od 70 kvadrata, to će biti 3500 eura ili 25 tisuća kuna direktne potpore. To će biti program po kojem želimo pomoći ljudima i lokalnim jedinicama da stave u funkciju te prostore, da omoguće obrtnicima i poduzetnicima da rade te da stave pravu stvar na pravo mjesto", najavio je Maras.

Idući tjedan stiže 250 milijuna kuna potpora za 30 tvrtki

Maras je također najavio da će idući tjedan 30 hrvatskih tvrtki dobiti 250 milijuna kuna potpora iz europskih fondova, a iz tog izvora će, poručuje, do 2020. godišnje stizati po 200 milijuna eura. Priznao je da nije zadovoljan svime što je dosad napravljeno, misleći pritom na sustav PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Do kraja mandata obećajem vam da ćete poslovati jednostavnije i jeftnije. Bit ćemo u sustavu koji koristi velika većina zemalja EU-a, a to je da zbog nelikvidnosti u RH nemate problema. Jer nekada je vrlo teško biti poduzetnik ako ne možete naplatiti račun, a država vas traži da platite svoje obveze. O tome moramo voditi računa i ja vas ujeravam da ćemo do kraja mandata imati takav sustav u Republici Hrvatskoj", odlučan je ministar.

U prošloj godini otvoreno je 12 tisuća novih tvrtki, u odnosu na 2012. godinu investicije u malo i srednje poduzetništvo povećane su za 30 posto, a samo ove godine u obrtništvu je zaposleno 5 tisuća ljudi više nego lani. Dobre su to vijesti, zna li se da je cjelokupno gospodarstvo na klimavim nogama. A kako je to biti poduzetnik u Hrvatskoj, pokušali smo doznati iz prve ruke.

U 2013. otvoreno 12 tisuća novih tvrtki, a koliko ih je blokirano?

"Mislim da je situacija u poduzetništvu, unatoč tome što se priča, još uvijek vrlo teška. Razveselio me podatak, koji nam je dao ministar Maras, da je 12 tisuća novih tvrtki otvoreno u 2013. Međutim, nije nam rekao koliko ih blokirano, odnosno koliko će ih ići u stečaj", rekla nam je Ljiljana Kukec, koja je u poduzetništvu dugi niz godina. Uz to potpredsjednica je Udruge za franšizno poslovanje. Kao i svakom drugom poduzetniku smetaju joj brojni nameti i porezna opterećenja, no vremena za kukanje, kaže, nema. Ispričala nam je kakva su njezina iskustva.

"50 posto cjelokupne svjetske prodaje obavlja se u franšiznim poslovnim jedinicama. To je generator zapošljavanja. U razvijenim europskim zemaljama u franšiznom poslovanju zapošljava se i do 600 tisuća ljudi. Mi se od 2002. godine intenzivno trudimo promovirati taj sektor. Povremeno nailazimo na pomoć. Pokušali smo pokucati na mnoga vrata da stvorimo nekakav inkubator za naše poduzetnike da projektiraju svoje franšize, da se na taj način šire i izvoze. Zasad još nismo naišli na otvorena vrata", ispričala nam je Ljiljana. Iako ne ide sve onako kako bi trebalo ići, Kukec je optimistična.

I u zagrebačkoj Gradskoj upravi nadaju se dobrim poduzetničkim pričama, a prema riječima pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić, Zagreb ih čeka raširenih ruku. Najavila je da će se u Zagrebu do kraja godine otvoriti još nekoliko poduzetničkih centara.

"To će biti mjesto gdje će poduzetnici moći dobiti potrebne informacije oko nekretnina, poslovnih prostora i onoga što je raspoloživo u Gradu Zagrebu, ali i besplatne edukacije na aktualne teme", najavila je Jozić. Uz sve to, na jesen kreće cijeli niz novih natječaja preko EU fondova putem ministarstva poduzetništva, a prema riječima ministra Marasa, broj zainteresiranih za iste, bit će mjerilo toga jesmo li i koliko uspješni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara