Marina Lovrić Merzel izbačena iz SDP-a!

Marina Lovrić Merzel izbačena iz SDP-a!

Foto: Hina/Index

IAKO SU joj stranački kolege donedavno čuvali leđa, Marini Lovrić Merzel dani u SDP-u su danas odbrojani. Jučer objavljeno novo proširenje istrage protiv Marine Lovrić Merzel bilo je kap koja je prelila čašu i SDP je više ne želi u svojim redovima.

> Bahata i rastrošna Linićeva kuma pokazala pravo lice SDP-a

Na sjednici Gradskog odbora SDP-a u Sisku, koja je imala samo jednu točku dnevnog reda, sisačko-moslavačka županica jednoglasno je izbačena iz stranke. Time je okončano višemjesečno razdoblje nagađanja o tome hoće li Lovrić Merzel sama napustiti stranku ili će biti izbačena.

Od ukupno 17 članova Gradskog odbora, sjednici je bilo nazočno njih 11 i odluka je bila jednoglasna. Na tu odluku Lovrić Merzel može se žaliti vrhu stranke, čiji je član predsjedništva donedavno i sama bila.

Budući da je Lovrić Merzel već ranije dala ostavku na mjesto članice Predsjedništva SDP-a, predsjednice Županijske organizacije i druge stranačke dužnosti, ostala je samo običan član stranke, pa je o njenom članstvu u stranci mogla odlučivati njezina gradska organizacija.

Sjednica Gradskog odbora sazvana je po hitnom postupku nakon što je DORH proširio optužbu protiv županice i optužio je, između ostalog, za primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi dobio prednost pri kupovini županijskih udjela u Cestama Sisak.

"U SDP-u nema i neće biti mjesta za pojedince koji su javnu službu odlučili iskoristiti za osobno bogaćenje"

"Gradski odbor SDP-a Sisak je na svojoj sjednici donio odluku o isključenju Marine Lovrić Merzel iz SDP-a.

Članovi Gradskog odbora su, sukladno člancima 18. i 19. Statuta SDP-a, jednoglasno zaključili da je Marina Lovrić Merzel prekršila programska načela i ciljeve stranke te time šteti ugledu stranke zbog čega joj se izriče mjera isključenja iz stranke. Na odluku Gradskog odbora u roku od 15 dana moguće je izjaviti žalbu Statutarnoj komisiji SDP-a Hrvatske koja je dužna o žalbi odlučiti u roku od 60 dana.

Gradski odbor SDP Sisak u potpunosti podržava rad svih nadležnih državnih tijela u otkrivanju nepravilnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sumnja u najteža koruptivna djela za koju se sumnjiči Marina Lovrić Merzel izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP-a koji poštuje i provodi programska načela stranke, koja su nespojiva s korupcijom i kriminalom, što se posebno odnosi na obnašanje odgovorne javne dužnosti na koju je netko izabran kao kandidat SDP-a.

U SDP-u nema i neće biti mjesta za pojedince koji su javnu službu odlučili iskoristiti za osobno bogaćenje. Pozivaju se nadležna tijela da istraže i ostale neriješene slučajeve u Sisku koji su prijavljeni sisačkom DORH-u zbog postojanja ozbiljne sumnje u malverzacije bivše gradske vlasti", stoji u priopćenju Gradskog odbora SDP-a Sisak.

Kristina Ikić Baniček: Nastojimo umanjiti političku štetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takva je odluka donesena zbog znatnog i grubog nanošenja štete ugledu stranke. Prema Statutu SDP-a Gradski odbor dosad nije mogao donijeti takvu odluku jer je Marina Lovrić Merzel bila članica viših tijela stranke, a prije nekog vremena je to prestala biti. Gradski odbor također je jednoglasno dao potporu svim nadležnim tijelima i institucijama u istrazi o koruptivnim radnjama, jer smatramo da je SDP stranka u kojoj nema mjesta korupciji" rekla je nakon sjednice okupljenim novinarima predsjednica Gradskog odbora Kristina Ikić Baniček.

"Ujedno pozivamo DORH da jednako postupi i prema svim drugim prijavama, koje smo i mi u Gradu Sisku pokrenuli prema nekim političarima. Istina, već pokretanjem postupka prema Marini Lovrić Merzel ugledu stranke je počinjena šteta. Mi ovim činom zapravo nastojimo umanjiti političku štetu i jasno se distancirati od takvih slučajeva, te dokazati građanima da nismo svi isti, da smo transparentna stranka i da smo spremni bilo kojeg člana ili dužnosnika dovesti pred istragu i lice pravde", rekla je Baniček.

Na pitanje novinara je li možda za ovakvu odluku bilo sugestija iz stranačke središnjice, Ikić Baniček je odgovorila da SDP ne funkcionira na taj način.

Drugi članovi Gradskog odbora SDP-a nisu ili voljni davati izjave.

Odnosi predsjednice Gradskog odbora i sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i županice Marine Lovrić Merzel nisu bili idilični. Naime, Lovrić Merzel je nametanjem svog kandidata, u nekoliko navrata pokušavala izbaciti iz utrke sadašnju gradonačelnicu, ali za to ipak nije imala dovoljnu potporu u stranci.

Na odluku o izbacivanju iz stranke županica se može žaliti Statutarnoj komisiji SDP-a u roku 15 dana, koja je dužna o žalbi odlučiti u roku 60 dana. Iako više nije članica stranke, Lovrić Merzel ostaje na funkciji županice, budući da je izabrana na neposrednim izborima. Ona je dužnosti županice privremeno prepustila svom zamjeniku Zdenku Vahovcu.

Izbacivanje nije bilo dogovoreno s vrhom stranke

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a gradonačelnica Siska i predsjednica Gradskog odbora SDP-a Sisak Kristina Ikić Baniček kazala je kako se oko izbacivanja Marine Lovrić Merzel nisu konzultirali s Iblerovim trgom već su sad kad više nije članica Predsjedništva stranke iskoristili statutarnu mogućnost da je sami izbace jer šteti ugledu stranke.

Milanoviću afere nisu bile dovoljne za izbacivanje

Podsjetimo, ostavku na poziciju članice Predsjedništva SDP-a Lovrić Merzel podnijela je početkom travnja ove godine, svega nekoliko dana nakon što je premijer Zoran Milanović trabunjao o tome kako, unatoč brojnim aferama otkrivenima u javnosti, vjeruje svojim suradnicima i kako treba pustiti institucije da odrade svoj posao.

Marini Lovrić Merzel, koja je u Remetincu od travnja, zagrebački Županijski sud početkom srpnja produljio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara