Markić o pravima gay parova: Nemate pravo govoriti da ste u braku, nemate pravo na posvajanje i umjetnu oplodnju!

Screenshot: HRT

U EMISIJI Hrvatskog radija "U mreži prvog" danas se raspravljalo o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu, a gosti emisije bili su ministar uprave Arsen Bauk, Sanja Juras, koja je govorila u ime udruga Iskorak i Kontra te čelnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić.

Ministar Bauk kazao je kako prijedlog Zakona još uvijek nije konačan te da će se nekoliko spornih pitanja pokušati riješiti kroz još jedan sastanak radne skupine. Sanja Juras kazala je kako se ne slaže s prijedlogom Zakona te da smatra kako se pitanjem istospolnih zajednica nije trebalo baviti ministarstvo koje se ne bavi pitanjima obitelji.

Dodala je kako činjenica da se to radi na ovakav način istospolne zajednice izlaže riziku da sva prava i obveze neće biti obuhvaćene zakonom, a šalje se i poruka da istospolne obitelji predstavljaju svojevrsnu prijetnju drugim obiteljima. Kazala je i kako će se i dalje vraćati na to pitanje sve dok prava istospolnih zajednica ne budu regulirana Obiteljskim zakonom.

Markić: Imate sva prava kao i ja!

U emisiji je gostovala i Željka Markić, koja je podsjetila kako je inicijativa "U ime obitelji" prikupila 750.000 potpisa za referendum o braku, ali je ministru Bauku zamjerila što mu je trebalo tri mjeseca da provjeri potpise. Spomenula je i da se u popisu stanovništva samo 230 osoba izjasnilo da žive u istospolnoj vezi. Dodala je da joj u prijedlogu Zakona smetaju dvije stvari - činjenica da bi se lezbijkama omogućilo pravo na medicinski potpomognutu oplodnju te da bi, nakon smrti oca djeteta koje živi s dvije žene, partnerica biološke majke mogla to dijete posvojiti.

Na kraju je izjavila da homoseksualne osobe u Hrvatskoj imaju sva ista prava kao i ona.

"Ali ono na što gospođa Juras nema pravo jest reći da se taj par u Hrvatskoj zove brak, nema pravo ići na medicinski potpomognutu oplodnju i nema pravo posvojiti djecu", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara