Masovni nadzor američkih građana provođen bez odobrenja Kongresa

Masovni nadzor američkih građana provođen bez odobrenja Kongresa

Foto: Hina

AMERIČKI savezni prizivni sud u četvrtak je ponovno raspirio kontroverzu oko programa Nacionalne sigurnosne agencije za prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima milijuna Amerikanaca, zaključivši da program, koji je razotkrio Edward Snowden, nije odobrio Kongres.

Prizivni sud na Manhattanu odlučio je da je sudac niže instance pogriješio odbacivši tužbu Američkog saveza za građanske slobode kojom se osporavala ustavnost pojačanog nadzora na osnovi kršenja prava na privatnost.

U prosincu 2013., sud na Manhattanu odbacio je tužbu ACLU-a, zaključivši da je program NSA-e bio "protuudarac" vlade u borbi protiv terorizma.

Prizivno vijeće zaključilo je, međutim, da Kongres nije odobrio taj program u skladu s odredbama Patriotskog zakona koje određuju kako istražitelji mogu prikupljati informacije u borbi protiv terorizma.

"Tako masovan razvoj vladinih baza nekoć privatnih podataka bio bi nezapamćeno sužavanje privatnosti kakvu očekuju svi Amerikanci", navodi sud. "To možda zahtijeva nacionalna sigurnost zbog opasnosti suvremenog domaćeg i međunarodnog terorizma", dodaje. "Ali očekivali bismo da tako velikoj odluci prethodi detaljna rasprava i da bude izražena nedvosmislenim rječnikom. Dokazi takve rasprave ne postoje."

Američko ministarstvo pravosuđa nije komentiralo odluku, kao ni ACLU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara