Matica sindikata poziva Ustavni sud da zaustavi "pravno nasilje ove i svih budućih vlada"

Matica sindikata poziva Ustavni sud da zaustavi "pravno nasilje ove i svih budućih vlada"

Foto: Hina

MATICA hrvatskih sindikata u utorak je Vladinu Uredbu o izmjenu Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža ocijenila eklatantnim kršenjem Ustava, najavljujući da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti te uredbe, kako bi se zaustavilo "pravno nasilje kako ove Vlade tako i svih budućih".

"Vlada RH nakon tri godine kontinuiranog pravnog nasilja nad pravima zaposlenika, nastavlja s istom praksom. Ugovore poništava zakonima i uredbama. Međutim, to radi samo kada su u pitanju prava radnika, ali ne i kada nabavlja skupocjene automobile, jer se u tom slučaju, prema riječima premijera, ugovori moraju poštivati", navode iz Matice u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je Vlada putem telefonske sjednice zadnjega dana prošle godine donijela Uredbu kojom je produženo važenje Zakona o uskrati za tri mjeseca - do 31. ožujka 2015. godine, čime se 250 tisuća zaposlenika i dalje ostavlja bez njihovog prava na dodatak od 4,8 i 10 posto. Uredbom se, dodaju, propisuje i isključenje primjene načela iz Zakona o radu o najpovoljnijem pravu za radnika u slučajevima ugovaranja povoljnijih prava ugovorima o radu, pravilnicima, sporazumima, kolektivnim ugovorima ili zakonima.

Politika rezanja i kresanja

Razloge zašto se Vlada odlučila na uredbu sa zakonskom snagom, a ne na redovnu saborsku proceduru, u Matici vide u tome da je htjela izbjeći lavinu kritika saborskih zastupnika i javnoasti. "Valja smatrati ciničnim obrazloženje da se ovo pravno divljanje obavlja radi fiskalne održivosti, u okruženju nepovoljnih gospodarskih kretanja. Naime, ta nepovoljna gospodarska kretanja su upravo posljedica takve politike rezanja i kresanja poput nasilnog ukidanja ovog dodatka. Sličnim kresanjima smanjena je ukupna potražnja stanovništva, što je doprinos zatvaranju trgovina i poduzeća, a to znači i povećanoj nezaposlenosti i smanjenju BDP-a. Ono što je posljedica pogrešne politike Vlade smatra se opravdanjem za nastavak takve pogrešne politike", poručuju u priopćenju.

Najavljuju da će preispitati sve činjenice i okolnosti donošenja Uredbe i podnijeti prijedlog Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe sa Ustavom i Zakonom. "Možemo se samo nadati da će Ustavni sud uskoro donijeti ispravne odluke kojima će zaustaviti pravno nasilje kako ove Vlade tako i svih budućih", zaključuju u Matici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara