Matijašević: Pozivamo Vladu da prekine s dvoličnom praksom prema sindikatima!

Matijašević: Pozivamo Vladu da prekine s dvoličnom praksom prema sindikatima!

Ilustracija: Nikola Vilić/Cropix

HRVATSKA udruga sindikata na čelu s predsjednikom Ozrenom Matijaševićem kritizirala je jučerašnje postupanje policije prema radnicima Jadrankamena u Pučišćima, ali i sporu realizaciju najavljenih planova vezanih uz brodogradilišta.

>Policijski teror na Braču: Sukob radnika Jadrankamena i policije - devetoricu potrpali u marice!

>Ministar o Jadrankamenu: I onda se navodni vođa sakrije u kući, izvještava o desantu, ima halucinacije...

"Zahtijevamo od Vlade RH da se u svom ophođenju sa sindikatima konačno počne pridržavati dogovora, s obzirom na to da postojeća praksa opasno degradira uzajamno poštovanje i prijeti eskalacijom nepovjerenja čijoj naznaci upravo svjedočimo. Naime, pored izrazito ružnih scena jučerašnje policijske akcije u Pučišćima, činjenica da ni 20 dana od održanog sastanka gospodina Čačića sa sindikatima u brodogradnji (12. travnja), nijedan od zaključaka nije realiziran, dovodi u pitanje vjerodostojnost i ozbiljnost Vladine politike", piše Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usprkos čvrstom obećanju da će radnicima Kraljevice prije ostvarenja pretpostavki za otvaranje stečaja biti isplaćene otpremnine sukladno kolektivnom ugovoru, radnici još žive u neizvjesnosti. Suočeni s dodatnim pritiscima koje vrše emisari koji na terenu izviđaju mogućnost izmještaja novogradnji u neko drugo brodogradilište, radnici Kraljevice odbijaju takvu mogućnost, u startu poručujući da će spriječiti takav scenarij sve dok im Vlada ne ispuni obećano", nastavlja.

"Strpljenje sindikata je u ozbiljnim iskušenjima"

Matijašević također podsjeća da je Vlada, usprkos postojanju Povjerenstva za praćenje procesa privatizacije brodogradilišta u čijem su sastavu i predstavnici brodograđevnih sindikata, nakon donesene odluke o privatizaciji Brodosplita sastavila kupoprodajni ugovor s DIV-om i mimo bilo kakvog kontakta s Povjerenstvom ugovor uputila Europskoj Komisiji, zanemarivši obveze prema socijalnim partnerima.

"Usprkos medijskim napisima o postojanju interesenata za kupnju Brodotrogira i 3. maja, ni Povjerenstvo ni sindikati u brodogradnji nemaju nikakve daljnje informacije te su suočeni s neizvjesnošću, dok je socijalni dijalog sveden na razinu medijskog prepucavanja. I konačno, usprkos jasnom i čvrstom obećanju gospodina Čačića da će upriličiti sastanak s Upravom i sindikatima Uljanika, saznajemo da se prvi potpredsjednik sastao s Upravom društva bez ikakve obavijesti sindikatima, propustivši tako realizirati najlakšu i najbezbolniju od preuzetih obveza", nastavlja Matijašević.

"Stoga inzistiramo da Vlada prekine s praksom dvoličnosti koja je u ovom primjeru očigledna te da se jasno odredi oko smjera u kojem planira graditi odnose sa sindikatima čije je strpljenje u ozbiljnim iskušenjima", završava predsjednik HUS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara