Medicinske sestre: Odgovornost je golema, a nedostaje nas 12 tisuća! Bolesnici su ugroženi!

Ilustracija: Index

ČLANICE i članovi Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara iznijeli su šokantne podatke o uvjetima u kojima rade. Nedostatak osoblja i poslovi neadekvatni njihovom obrazovanju samo su neki od problema koji ih tište.

Čelnica sindikata Anica Prašnjak otvorila je dušu i počela nabrajati niz problema s kojima se sestre i tehničari susreću svakoga dana. Za početak kaže da ih je premalo, nedostaje ih čak 12 tisuća, a tri i pol tisuće ih je na burzi. Bolnice ne dobivaju dopuštenje za zapošljavanje, a sve veći broj sestara i tehničara odlučuje se za odlazak u inozemstvo.

"Meni se javljaju određene agencije koje me traže da ih spojim s medicinskim sestrama, sa školama, da ih educiraju strane jezike i da budu posrednici u zapošljavanju. Njemačka, Italija, Francuska, Engleska, čak i ove prekomorske zemlje, Kanada, vide i znaju da su naše sestre dobre, kvalificirane i profesionalne."

Oni koji se najviše brinu o bolesnicima, koji ih dižu iz kreveta, nose im vodu ili brinu da dobiju terapiju su premoreni, upozorava čelnica sindikata.

"Poželim da naša vlada i ministri legnu u krevet i kao obični smrtnici, obični bolesnici, čekaju na zvono"

"Ja se pitam kako građani uopće mogu očekivati da kad bolesničko zvono zvoni, da će se medicinska sestra pojaviti, kad jedna sestra ostaje vikendom, blagdanom, popodnevima, noćima, sama na njih 20, 30. Stvarno nekad poželim da naša vlada i ministri legnu u krevet i kao obični smrtnici, obični bolesnici, čekaju na zvono ne znam koliko", istaknula je.

Problemima sestara i tehničara tu nije kraj pa tako Prašnjak upozorava na slučajeve gdje ih se pod prijetnjom otkaza prisiljava da obračunavaju plaće za sve zaposlenike bolnica. "Naravno, kada smo mi to učili? Pa mi smo se školovale biti medicinske sestre. Naša administracija i dalje je ostala zaposlena koja je obračunavala plaće. Ja se pitam što ta administracija radi. Oni nisu dobile otkaze. "No ni tu nije kraj mukama po zdravstvu. Prašnjak navodi još jedan primjer šikaniranja kolegica i kolega.

"U zadnje vrijeme se provode sudski procesi gdje, nažalost, tko zadnji ostane i tko biva optužen? Medicinska sestra. Ide za mjesec i pol dana u mirovinu, a dobila je godinu i pol dana nepravomoćno zatvora. Svi ostali koje je medicinska sestra u noći zvala kad je pacijent krvario su jednostavno nestali, da se i obitelj pita, a gdje su drugi iz tog tima koji su bili na optuženičkoj klupi, slobodno tako mogu reći."

Zbog svih ovih razloga i velike odgovornosti sestre su tražile da se i njima prizna dodatak od deset posto na plaću. Pisale su i prošlom i novom ministru, no odgovora nije bilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara