Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga: "Heroin među mladim Hrvatima više nije in"

Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga: "Heroin među mladim Hrvatima više nije in"

Ilustracija: PU Zadarska

MEĐUNARODNI je dan borbe protiv zlouporabe droga. Tim povodom Vladin ured objavio je podatke o stanju u Hrvatskoj.  Dobra je vijest da raste svjesnost o opasnosti droga, ali i da heroin više nije tako popularan među mladima.

Dr. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je uporaba heroina, koji je uz marihuanu najpopularnija droga, među mladima sve manja.

"A meni se osobno čini i da je nekakva priča o heroinskoj ovisnosti toliko zaživjela među mladima da više nije in, da više nije trend i da više nije jako popularno", ističe Kuzman.

Smanjuje se broj novih korisnika

Smanjuje se i broj novih ovisnika, ali i broj smrti predoziranjem, dok sve više ovisnika u kritičnom razdoblju zatraži medicinsku ili neku drugu pomoć. Istarska županija je i dalje vodeća u broju ovisnika po stanovniku, slijede ju Zadarska, Zagrebačka i Šibensko-kninska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Otprilike 16 godina je do prve uporabe. Oni koji nastave, heroin će uzeti oko 20. godine, neće ga odmah intravensko uzeti, nego će ga ili pušiti ili ušmrkavati ili nešto drugo, ali će onda nepunu godinu ili godinu dana iza toga prvi put krenuti na intravensko uzimanje i onda prolazi još nekih 5 godina do te srednje dobi i prvog dolaska na liječenje", napomenula je Kuzman.

Zabrinjavajuć je, međutim, podatak da oko 17 posto opijatskih ovisnika i oko 40 posto neopijatskih živi s partnerom i djetetom. Zakon u takvim slučajevima dopušta da djeca žive s roditeljima ovisnicima, dok god ona nisu ugrožena.

Pojavljuju se novi opijati

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić ističe kako im problem stvara i pojava novih opijata na tržištu koji još nisu uvršteni na listu kontroliranih.

"Tu su i anabolički steroidi, sredstva zabranjena u sportu, sve je to obuhvaćeno izmjenama Kaznenog zakona", rekao je Klarić.

Što se pak tiče policijske uloge, prošle je godine izvršeno oko 6300 zapljena droga, što je 6 posto više nego 2010.  godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara