"Menza grad - studentski jad!": Splitski studenti prosvjedom tražili menzu u središtu grada

Foto: HR Foto

SPLITSKI studenti danas su prosvjedovali pred nekadašnjim studentskim restoranom Index, nezadovoljni što u središtu nema studentske menze, već u sklopu tri udaljena fakulteta i jednom restoranu na Spinutu.

Mirni prosvjed organizirala je splitska udruga "Studenti za studente", pod motom "Menza grad – studentski jad!". Studenti su novinarima rekli kako ih muči nedostatak menze u centru grada, kao i činjenica da im se godinama to obećavalo, no do danas se ništa nije dogodilo.

Upozoravali su kako broj smještajnih kapaciteta i studenata stalno raste, a s tim i potreba otvaranja novih menzi.

"Već godinama slušamo prazna obećanja Studentskog centra, Grada i Sveučilišta kako će menza u centru grada biti ponovno otvorena sljedeće akademske godine. Ta sljedeća akademska godina nikako da dođe", naglasila je studentica Ana Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je kako su nakon otvorenja novog studentskog doma na kampusu prehrambeni kapaciteti sadašnjih menzi prepunjeni. "Već sada u redovima za jelo čekamo više od 45 minuta, a kada se otvori 'Mamutica' problem će postati puno veći", upozorila je.

Studenti se hrane u restoranu Hostel na Spinutu kao i menzama građevinskog i ekonomskog fakulteta te FESB-a. Split je sveučilišni centar s oko 25.000 studenata, 14 fakulteta, jednom umjetničkom akademijom tri sveučilišna studijska centra i jednim međusveučilišnim studijem.

"Ovim mirnim prosvjedom želimo ukazati na postojeću problematiku, osvijestiti Ministarstvo, Grad, Sveučilište i Studentski centar da studenti više ne žele pristajati na prazna obećanja. Od nadležnih institucija zahtijevamo da ispune dugo i davno obećanje već ove akademske godine. Studenti čak osam fakulteta koji se nalaze u centru grada nemaju ni vremena, ali ni mjesta gdje će pojesti topli obrok. Tu je riječ o oko 10.000 studenata. Po Bolonjskom procesu su predavanja tako raspoređena da nitko od nas nema sat i pol vremena odlaziti ručati na Kampus ili u Spinut", upozorio je Ivan Bačelić Grgić.

Udruga "Studenti za studente" organizirala je i besplatno dijeljenje kuhane hrane za sve splitske studente, pa su svi oni koji su stigli na mirni prosvjed mogli pojesti mesni gulaš, salatu od krumpira, špagete 'milanese', polpete od 'cous cousa' i tunjevine, sendviče i vodu. Radi se o jednoj od aktivnijih udruga na području grada Splita u čijem je primarnom interesu podizanje studentskog standarda na splitskom Sveučilištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara